Sport

Letartoztatása után feladta a versenyt a holland esélyes

Sikeres szökés után Remco Evenepoel győzött a férfi mezőnyversenyen az országúti kerékpárosok világbajnokságán Wollongongban, ahol Valter Attila 23. lett.

Letartoztatása után feladta a versenyt a holland esélyes
A 22 éves Remco Evenepoel hatamsa főlénnyel lett első
Fotó: AFP/William West

Az előzetesen a legnagyobb esélyesek közé tartozó Mathieu van der Poelt a viadal előestéjén bevitték a rendőrségre, miután szóváltásba keveredett és lökdösődött a szállodai folyosón éjjel rohangáló, és az ajtókon kopogtató tinédzserekkel

A BBC szerint az új-dél-walesi rendőrség a következőket közölte: „Szóbeli veszekedésbe keveredett Mathieu van der Poel egy 13 és 14 éves tinédzser lánnyal, akik állítják, hogy a kerékpáros mindkét tinédzsert meglökte, az egyik a földre esett, a másik pedig a falnak vágódott, aminek következtében a könyöke enyhén megrepedt. A szálloda vezetőségét értesítették az esetről, akik ezután hívták a rendőrséget.”

Végül a nem a randalírozó tinédzsereket, hanem  Van der Poel büntették meg, fiatalok elleni agresszió miatt 1500 ausztrál dollárt (411 ezer forint) kell befizetnie.

A holland klasszis a rendőrségi kihallgatásról hajnal négyre ért vissza a hotelbe, és bár rajthoz állt, hamar kiszállt a versenyből. 
 A 266,9 kilométeres távnak Helensburgh-ből derült időben vágott neki a 169 fős mezőny, benne a magyar bajnok Valter Attilával, valamint például egy vatikáni (!) indulóval, a 40 esztendős Rien Schuurhuisszal. A 3945 méter szintkülönbséget tartalmazó megmérettetés során egyszer mászták meg a 473 méter magas Mount Keirát, majd a wollongongi körpályát 12-szer teljesítve ugyanennyiszer kaptattak fel két rövidebb emelkedőre.
A verseny hosszához képest szokatlanul korán, mintegy 230 kilométerrel a cél előtt növelt sebességet a francia válogatott, ezzel darabokra szakította a mezőnyt. A magas tempót azonban nem lehetett végigvinni, az újra összeálló mezőny megnyugodott, így közel nyolcperces előnyre tett szert a 16 fős szökevénycsoport. Az utolsó 80 km-hez érkezve ismét kettészakadt a mezőny, egy nagyobb csoport - a két hete Vuelta a Espanát nyerő Remco Evenepoellal - zárkózott fel a szökevényekhez.
Ezzel megindult az üldözés, a hátul maradt esélyesek - a csoportban Valterrel - igyekeztek csökkenteni a különbséget, miközben 35 kilométerrel a cél előtt elöl Evenepoel megindult, egyedül Alekszej Lucenko tudott vele tartani, tíz kilométerrel később az emelkedőn a kazah is leszakadt. Innentől még tovább növelte előnyét az egy hete az időfutamban bronzérmes Evenepoel, aki végül az utolsó kilométeren már ünnepelve 2 perc 21 másodperces előnnyel ért célba. Négy évvel junior vb-címe után a felnőttek között is diadalmaskodott, másodikként sikerült ez neki az amerikai Greg LeMondot követően.

Az olasz Alfredo Binda, a belga Eddy Merckx és a francia Bernard Hinault után Evenepoel negyedikként nyert egy éven belül nagy egynapos versenyt, háromhetest és a vb mezőnyversenyét: a wollongongi arany a Liege-Bastogne-Liege és a Vuelta megnyerését követően került a 22 esztendős belga nyakába. (Érdekesség, hogy a nőknél is a Vuelta győztese, a holland Annemiek van Vleuten győzött a mezőnyversenyben.)
 

Kapcsolódó írásaink