Sport

Evenepoel nyerte a mezőnyversenyt, Valter 23. lett az országúti kerékpáros világbajnokságon

A 266,9 kilométeres távnak Helensburghből derült időben vágott neki a 169 fős mezőny, benne a magyar bajnok Valter Attilával, valamint például egy vatikáni (!) indulóval, a 40 esztendős Rien Schuurhuisszal

Az előzetesen a legnagyobb esélyesek közé tartozó Mathieu van der Poelt a viadal előestéjén bevitték a rendőrségre, miután szóváltásba keveredett és lökdösődött a szállodai folyosón éjjel rohangáló és az ajtókon kopogtató tinédzserekkel, akik közül az egyik földre esett, és könnyebben megsérült. A holland klasszis hajnal négyre ért vissza a hotelbe, és bár rajthoz állt, hamar kiszállt a versenyből.

Evenepoel nyerte a mezőnyversenyt, Valter 23. lett az országúti kerékpáros világbajnokságon
Valter Attila rózsaszín trikóban a tavalyi Giro d'Italián
Fotó: AFP/Luca Bettini

A 266,9 kilométeres távnak Helensburghből derült időben vágott neki a 169 fős mezőny, benne a magyar bajnok Valter Attilával, valamint például egy vatikáni (!) indulóval, a 40 esztendős Rien Schuurhuisszal. A 3945 méter szintkülönbséget tartalmazó megmérettetés során egyszer mászták meg a 473 méter magas Mount Keirát, majd a wollongongi körpályát 12-szer teljesítve ugyanennyiszer kaptattak fel két rövidebb emelkedőre.

A verseny hosszához képest szokatlanul korán, mintegy 230 kilométerrel a cél előtt növelt sebességet a francia válogatott, ezzel darabokra szakította a mezőnyt. A magas tempót azonban nem lehetett végigvinni, az újra összeálló mezőny megnyugodott, így közel nyolcperces előnyre tett szert a 16 fős szökevénycsoport. Az utolsó 80 km-hez érkezve ismét kettészakadt a mezőny, egy nagyobb csoport – a két hete Vuelta a Españát nyerő Remco Evenepoellal – zárkózott fel a szökevényekhez.

Ezzel megindult az üldözés, a hátul maradt esélyesek – a csoportban Valterrel – igyekeztek csökkenteni a különbséget, miközben 35 kilométerrel a cél előtt elöl Evenepoel megindult, egyedül Alekszej Lucenko tudott vele tartani, tíz kilométerrel később az emelkedőn a kazah is leszakadt. Innentől még tovább növelte előnyét az egy hete az időfutamban bronzérmes Evenepoel, aki végül az utolsó kilométeren már ünnepelve, 2 perc 21 másodperces előnnyel ért célba. Négy évvel junior vb-címe után a felnőttek között is diadalmaskodott, másodikként sikerült ez neki az amerikai Greg LeMondot követően. Az olasz Alfredo Binda, a belga Eddy Merckx és a francia Bernard Hinault után Evenepoel negyedikként nyert egy éven belül nagy egynapos versenyt, háromhetest és a vb mezőnyversenyét: a wollongongi arany a Liège–Bastogne–Liège és a Vuelta megnyerését követően került a 22 esztendős belga nyakába. (Érdekesség, hogy a nőknél is a Vuelta győztese, a holland Annemiek van Vleuten győzött a mezőnyversenyben.)

A második helyért a korábbi szökevényeket az utolsó kilométeren utolérő mezőny hajrázott, az ezüstöt a francia Christophe Laporte, a bronzot pedig a hazai közönség örömére Michael Matthews szerezte meg.
A végig jól helyezkedő és taktikusan versenyző Valter a mezőnyben – többek között Wout van Aerttal és Tadej Pogacarral egy csoportban – a 23. helyen ért célba, megelőzve például a címvédő Julian Alaphilippe-et.
Fetter Erik pénteken 12. helyen zárta az U23-asok mezőnyversenyét.

Eredmény (a vb honlapja alapján):
férfi mezőnyverseny, Helensburgh–Wollongong, 266,9 km, világbajnok:
Remco Evenepoel (Belgium) 6:16:08 óra
2. Christophe Laporte (Franciaország) 2:21 perc hátrány
3. Michael Matthews (Ausztrália) azonos idővel
...23. Valter Attila a. i.

Kapcsolódó írásaink