Sport

Elbúcsúzott a hercegnő a királynőtől

Haya bint Hussein jordán hercegnő, a Nemzetközi Lovas Szövetség (FEI) egykori elnöke szerint a lovak iránti közös szeretet kötötte össze őt a néhai II. Erzsébet királynővel.

Elbúcsúzott a hercegnő a királynőtől
Haya hercegnő és volt férje találkozása Erzsébet királynővel Ascotban
Fotó: AFP/Julian Finney

Haya bint Husszein hercegnő, Husszein volt jordán király lánya – aki az angliai Oxford Egyetemen tanult – gyerekkora óta lovagolt. Tehetségével és remek, drágán vásárolt lovaival jordán válogatott lett, valamint 2000-ban indult a Sydney-i olimpián. A kiváló lovast visszavonulása után 2008-ban megválasztották a Nemzetközi Lovas Szövetség (FEI) elnökének, és két cikluson át irányította a szervezetet.

Az olimpikon Haya hercegnő akadályt ugrat lovával Luzernben
Az olimpikon Haya hercegnő akadályt ugrat lovával Luzernben
Fotó: AFP/Sigi Tischler

Az insidethegames.biz beszámolója szerint 2008-ban Haya hercegnő lova, a New Approach megnyerte az Epsom Derbyt – Nagy-Britannia legrangosabb lóversenyét –, és ezután a hercegnő meghívást kapott a királyi páholyba.

„Erzsébet királynő megkérdezte tőlem, hogy milyen érzés Epsonban győzni? Ezt az érzést meg tudtam vele osztani – mondta a hercegnő a Reuters hírügynökségne. – De akkoriban azt kívántam, hogy őfelsége lova is megnyerje a Derbyt”

Erzsébet királynőnek soha nem sikerült a bravúr, de a hercegnő hozzátette: „Azt hiszem, ott, ahol most van, minden derbit megnyer. Úgy gondolom, hogy a lovakban és a lósportban talált egy módot arra, hogy kapcsolatba tudjon lépni az emberekkel”.

A királynő néhai férje, Fülöp herceg – aki tavaly áprilisban halt meg – szintén a FEI elnöke volt,  1964 és 1984 között töltötte be ezt a tisztséget. Sőt kiváló fogathajtó is volt, az 1978-as kecskeméti világbajnokságon a brit csapat tagjaként bronzérmet szerzett.

Lányuk, Anna hercegnő is folyatta a családi hagyományt, a brit lovastusa csapat tagjaként Európa-bajnok lett, s részt vett az 1976-os montreali olimpián, s jelenleg is a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagja.

Zara Tindall édesanyjától, Anna hercegnőtől vette át az ezüstérmet a londoni olimpián
Zara Tindall édesanyjától, Anna hercegnőtől vette át az ezüstérmet a londoni olimpián
Fotó: AFP/Adrien Denis

Anna hercegnő és első férje, Mark Phillips gyermeke, Zara Tindall még édesanyja sportsikereit is felülmúlta, 2006-ban a lovastusa világbajnokságon egyéniben arany-, csapatban ezüstérmes lett Aachenben, a 2012-es londoni olimpián pedig az ezüstérmes csapat tagja volt. A nagymama, Erzsébet királynő büszke lehetett unokájára…

Haya hercegnő vallomását a hétfőn eltemetett Erzsébet királynőről, azzal fejezte be: „Azt hiszem, soha, de soha többé nem fogunk látni ilyen királynőt, akihez hasonlót még soha nem láttunk.”

Kapcsolódó írásaink