Sport

Trónfosztás New Yorkban

Hatalmas érdeklődés mellett a 23-szoros Grand Slam győztes Serena Williams vereséget szenvedett ausztrál Ajla Tomljanovictól az amerikai nyílt teniszbajnokság harmadik fordulóban, s ezzel befejezte sikeres pályafutását.

Trónfosztás New Yorkban
Így fejeződött be Serena Williams sikeres pályafutása
Fotó: AFP/Thimothy Clary

Utolsó mérkőzésén negyven évesen is bebizonyította Serena Williams, hogy milyen nagy küzdő, aki soha sem adja fel. Az első szettet a hatszoros US Open bajnok 5:3-as vezetés után 7:5-re elveszítette. A másodikban már 4:0-ra vezetett, a horvát származású Tomljanovic azonban rövidítésre mentette a játszmát, amelyet Williams 74-re megnyert. A döntő játszmában az ausztrál teniszező háromszor is elvette az amerikai szupersztár adogatást, és 6:1-gyel megnyerte a mérkőzést. A sportág elmúlt évtizedeinek meghatározó alakja egy nappal korábban nővérével, az ugyancsak volt világranglista-vezető Venusszal párosban is búcsúzott a US Openen.

Ezzel ott ért véget minden idők egyik legsikeresebb női teniszezőjének a pályafutása, ahol elkezdődött, a Flushing Meadows-ban, ahol először 1999-ben tinédzserként győzött.

Sírva búcsúzott szurkolóitól a teniszkirálynő
Sírva búcsúzott szurkolóitól a teniszkirálynő
Fotó: AFP/Thimothy Clary

„Köszönöm mindenkinek, aki itt van, aki olyan sok éven, évtizeden keresztül, szó szerint évtizedek óta mellettem áll – mondta meghatódva Williams. – Ezt a sikeres pályafutást elsősorban szüleimnek köszönhetem. Mindent megérdemelnek, hálás vagyok a támogatásukért. Ezek boldog könnyek, azt hiszem. És nem lennék Serena, ha nem lenne testvérem Venus. Köszönöm, Venus! Ez az egyetlen oka annak, hogy Serena Williams valaha is létezett. Nagyszerű utazás volt. Ez volt a leghihetetlenebb utazás, amin valaha részt vettem életemben.”

A győztes Tomljanovic is a visszavonuló teniszkirálynőt méltatta: „Hihetetlen, amit a teniszért tett. Soha nem gondoltam volna, hogy lesz esélyem játszani vele az utolsó meccsén. Emlékszem, hogy gyerekként néztem őt a döntőben. Ez egy szürreális pillanat számomra. Serena bebizonyította, hogy egyetlen álom sem túl nagy. Nem számít honnan jössz, a körülmények, bármire képes vagy, ha hiszel magadban”.

A férfiaknál az első helyen kiemelt, címvédő orosz Danyiil Medvegyev ismét bizonyította remek formáját, három sima szettben verte a selejtezőből indult kínai Vu Ji-pinget, s a nyolcaddöntőben az ausztrál Nick Kyrgios vár rá.

A US Open ötödik napja nem volt sikeres a magyarok számára, Gálfi Dalma vereséget szenvedett Veronyika Kugyermetovától a női egyes harmadik fordulójában. A világranglista 91. helyezettje 48 perces mérkőzésen 6:2, 6:0-ra kikapott a 18. helyen kiemelt orosz ellenfelétől. A New York-i tornán 2015-ben juniorbajnok magyar játékos nagyszerű hetet zárt így is, a felnőttek között először jutott el a harmadik fordulóig Grand Slam-viadalon.

A női párosok második fordulójában Bondár Anna a belga Greetje Minnennel három játszmában, döntő rövidítésben szenvedett vereséget a negyedik helyen kiemelt ukrán Ljudmila Kicsenok és a lett Jelena Ostapenko kettősétől úgy, hogy az első játszmát 6:0-ra megnyerték. A legmagasabban jegyzett magyar női teniszező, a világranglistán 64. helyezett Bondár egyesben az első fordulóban búcsúzott New Yorkban.


 

Kapcsolódó írásaink