Sport

Michael Phelps edzőjével készül Kós Hubert

Kós Hubert Európa-bajnok úszó az Egyesült Államokban, a 23-szoros olimpiai bajnok Michael Phelps korábbi edzőjének, Bob Bowmannek az irányítása mellett folytatja pályafutását.

Michael Phelps edzőjével készül Kós Hubert
Aranyérmes lett Kós Hubert a római Európa-bajnokságon
Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Újdonsült Európa-bajnokunk, Kós Hubert bejelentette: új fejezet kezdődik pályafutásában, szeptembertől az Egyesült Államokba költözik, hogy Bob Bowman keze alatt készüljön az újabb kihívásokra!

Bowmant Michael Phelps edzőjeként ismerte meg az úszóvilág: az amerikai szakemere állt mindvégig minden idők legjobbja, a 23-szoros olimpiai bajnok fenomén mögött. Jelenleg az Arizona State egyetemi csapatát vezeti – korábban itt edzett Bohus Richárd és Olasz Anna is.

Európa-bajnokunk nem akármilyen társaságban tréningezhet: többek között a Duna Arénában a 200–400 vegyesen győztes francia Leon Marchand mellé érkezik, aki egy éve edz Bowmannél, és ezalatt valósággal kilőtt a karrierje. Kóssal együtt szintén most költözik Arizonában Chase Kalisz, így együtt készül az olimpiai bajnok, a világbajnok és az Európa-bajnok a földkerekség egyik legjobb vegyesúszó-trénerével.

A Magyar Úszó Szövetség  sajtóbeszélgetésén Kós elmondta, a Duna Arénában rendezett világbajnokságon a korábban az Arizona State-en tanuló és versenyző Bohus Richárd közvetítésével vette fel a kapcsolatot az amerikai edzőlegendával – aki már évekkel korábban „kinézte” őt –, ezt követően pedig a szakember látásmódja meggyőzte a váltásról. A fiatal magyar versenyző megjegyezte, hazai medencében vegyesen nincs olyan ellenfele, akivel folyamatosan össze tudná mérni az erejét, főleg egy-egy szám specialistájával készült külön-külön – Milák Kristóffal, Kovács Benedekkel –, Amerikában azonban a francia Marchand mellett lehetősége lesz például az olimpiai bajnok Chase Kalisszal, és a Tokióban ezüstérmes Jay Litherlanddel is együtt edzeni, így egy-egy tréningen összeállhat egy világbajnoki döntős mezőny.

„A legnagyobb különbség a hazaival szemben az egyetemi bajnokság rendszere, ami gyakorlatilag folyamatos lehetőséget biztosít a fejlődésre” – mondta Kós, aki beszélt arról is, hogy családjával és edzőjével, Magyarovits Zoltánnal közösen hozta meg a döntést a váltásról.

Kapcsolódó írásaink