Sport

Drámai végjáték, negyeddöntős a magyar női jégkorong-válogatott

Negyeddöntőbe jutott a magyar női jégkorong-válogatott a dániai világbajnokságon, miután a csoportkör zárásán a német csapat egy másodperccel a meccs vége előtt lőtt góllal 3-2-re legyőzte a házigazda együttest.

Drámai végjáték, negyeddöntős a magyar női jégkorong-válogatott
Képünk illusztáció!
Fotó: MH

A dánok két harmad után még vezettek 2-1-re, a kiesés elkerüléséért harcoló németek 4:11 perccel a vége előtt egyenlítettek. A hajrában lehozták a kapusukat, és egy másodperccel a lefújás előtt betaláltak. A játékvezetők először azt videózták, hogy a korong időben áthaladt-e a gólvonalon, majd azt, nem akadályozták-e a dán kapust a védésben.

Az alapjátékidős sikerükkel a németek bennmaradtak az élvonalban, és negyeddöntőbe juttatták a magyarokat, míg a dánok kiestek.

Pat Cortina szövetségi kapitány alakulata - amely múlt csütörtökön 4-2-re legyőzte a németeket, majd pénteken 7-1-re kikapott a csehektől, vasárnap 1-0-ra a házigazda dánoktól, hétfőn pedig szétlövésben maradt alul a svédekkel szemben - csütörtökön az Egyesült Államok ellen lép jégre. A papírforma alapján ellenük nincs esély: az amerikaiak kilenc vb-n, valamint két olimpián diadalmaskodtak már, és a címvédő, idei olimpiai bajnok Kanadával együtt kiemelkednek a mezőnyből.

A negyeddöntőt követően az 5-8. helyért sorra kerülő meccseket és az elődöntőket szombaton, a helyosztókat pedig a hatodik helyig vasárnap rendezik.

A bennmaradásukat hétfőn biztosító magyarok számára a nyolc közé jutás óriási fegyvertény, a célkitűzés az volt, hogy jövőre is az elitben szerepelhessenek. A 2023-as vb-nek Kanada ad otthont, várhatóan Ottawában lesz a torna április elején.

Eredmények, csoportkör, 6. (utolsó) játéknap:

B csoport (Frederikshavn):
Csehország-Svédország 3-0 (0-0, 1-0, 2-0)
Németország-Dánia 3-2 (1-1, 0-1, 2-0)

A végeredmény: 1. Csehország 12 pont, 2. Svédország 7, 3. Magyarország 4, 4. Németország 4, 5. Dánia 3

Azonos pontszám esetén az egymás elleni eredmény döntött.

Az ötös utolsó helyezettje kiesett a divízió I/A-ba, míg a legjobb három a negyeddöntőben folytatja.

A csoport (Herning):

Finnország-Svájc 4-0 (2-0, 2-0, 0-0)
Egyesült Államok-Kanada 5-2 (0-2, 2-0, 3-0)
A végeredmény: 1. Egyesült Államok 12, 2. Kanada 9, 3. Finnország 6, 4. Svájc 3, 5. Japán 0
Ebből a csoportból minden válogatott a negyeddöntőbe jutott.

A csütörtöki negyeddöntők párosítása:
Egyesült Államok-Magyarország
Kanada-Svédország
Finnország-Csehország
Svájc-Japán

Kapcsolódó írásaink