Sport

Nagyon erős a magyar váltó, ezüstérmes lett

Olimpiai ezüstérmesünk Rasovszky Kristóf úgy hozta be a második helyre a római kontinensviadal nyíltvízi úszó váltóversenyében a magyar csapatot, hogy elmondása szerint, ha az egyik hullám hátán látta is a bójákat, a következő pillanatban már nem, szinte vakon kellett teljesíteni a versenyt.

Nagyon erős a magyar váltó, ezüstérmes lett
Betlehem Dávid, Rasovszky Kristóf és háttal a magyar váltó első két úszója, Rohács Réka és Olasz Anna
Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

A magyar váltó ezüstérmet nyert a nyíltvízi úszók csapatversenyében a római Európa-bajnokság vasárnapi zárónapján. A Rohács Réka, Olasz Anna, Betlehem Dávid, Rasovszky Kristóf összeállítású négyest csak a házigazda olaszok előzték meg.

Ez volt a szakág egyetlen magyar érme a kontinensviadalon. De mivel a kaotikus 25 kilométeres szombati verseny után nem is osztottak érmet, inkább örömteli, hogy a magyar csapat a budapesti vb-ezüst és a korábbi Európa-bajnoki ezüst után ismét megmutatta erejét és kitartását.

A vasárnap délelőtti 10 kilométeres olimpiai szám jelentős hullámzásban, de lement, délutánra viszont újra feltámadt a szél. A csapatok a versenyhelyszínnél felállított sátrak alatt pihentek, és próbálták feltölteni az energiaraktárait. A mieink vagy tucatnyi pizzával készültek az utolsó erőpróbára. 

Újra felmerült, egyáltalán meg lehet-e tartani a csapatversenyt, de aztán csak zöld utat kaptak az úszók, akiknek így kicsit rapid lett a bemelegítése.

A váltóversenyben mindössze öt nemzet indult, ugyanakkor a világbajnokság első négy helyezettje, a Lupa-tavon győztes németek – igaz, az olimpiai bajnok Florian Wellbrock nélkül –, a hazai közönség előtt második magyarok, a bronzérmes olaszok és a negyedik franciák mind rajthoz álltak, a mezőny a spanyolokkal egészült ki.

A hullámok hasonló erősségűek voltak, mint egy nappal korábban, a rajt pedig nagyjából 20 percet csúszott, mert a célhoz kijelölt versenybírókat csak komoly nehézségek árán tudták a helyükre szállítani.

A magyar váltóban Rohács Réka kezdett, és utolsóként, elég nagy hátrányban tudott csak váltani Olasz Annával. A szegediek versenyzője bő tíz másodperces hátrányt dolgozott le, de így is utolsóként váltotta Betlehem Dávidot. A 10 kilométeres viadal első nyolc kilométerén hatalmas iramot diktáló 18 éves versenyző ezúttal is remekül úszott, az olaszok olimpiai és világbajnok sztárjával, Gregorio Paltrinierivel együtt elléptek a többiektől.

A döntés így a vasárnap délelőtt 10 kilométeren győztes Domencio Acerenzára és a világbajnok Rasovszky Kristófra maradt. Az olimpiai ezüstérmes magyar egy darabig az olasz lábvízén tempózott, majd nagyjából 600 méterrel a cél előtt az élre állt. Acerenza azonban nem szakadt le, sőt az utolsó 200 méterre még egy fokozattal feljebb tudott kapcsolni s végül magabiztosan diadalmaskodott.

„Nagyon ellőtték a lányok az elejét, próbáltam velük tartani az iramot, de a szél rám fújta az egyik bóját, én pedig vagy öt másodpercig szerelmeskedtem vele a víz alatt. Ezek aztán tényleg nyíltvízi körülmények voltak, ez a táv felért tíz kilométerrel”– mondta a magyar újságíróknak Rohács Réka. Olasz Anna az MTI felvetésére megerősítette, egy ideig az egyik kísérőhajó vízén kellett tempózni, mert a szervezők nem figyeltek.

„Ez a sokadik bírói hiba volt ezen a héten. Próbáltam ráúszni az előttem lévő négyes bolyra egy sokkal rövidebb íven, de a hajónak sok volt, hogy öt emberre figyeljen, így egyszerűen beállt elém, úgy kellett kiabálnom nekik.” Szerinte az Eb szervezése kritikán aluli volt, s jó, hogy nem történt baj. 

Betlehem Dávid Olasz Annát dicsérte, majd elárulta, hogy nagyon fájt becserkészni Gregorio Paltrinierit. Rasovszky Kristóf szerint is Olasz Anna brutális úszása volt a siker egyik kulcsa, mert azzal, hogy ledolgozta a tíz másodperces hátrányt, újra éremesélyesek lettek. 

„Jó lett volna aranyat nyerni, de ennek talán nem most volt itt az ideje. Mindent megtettem a hajrában, mentem, hogy most vagy soha, de a végén még neki is volt tartaléka”– utalt olasz riválisára a befejező úszónk.    Eredmények:
    nyíltvízi úszás, csapatverseny (4x1250 m), Európa-bajnok:
    
   Olaszország (Rachele Bruni, Ginevra Taddeucci, Gregorio Paltrinieri, Domenico Acerenza) 59:43.1 perc
2. MAGYARORSZÁG (ROHÁCS RÉKA, OLASZ ANNA, BETLEHEM DÁVID, RASOVSZKY KRISTÓF) 59:53.9
3. Franciaország (Madelon Catteau, Aurelie Muller, Axel Reymond, Logan Fontaine) 1:00:08.3 óra

Kapcsolódó írásaink