Sport

Első labdaérintésével adott sarokkal gólpasszt

Még mindig nincs húszéves a Barca nagy visszatérője

Ansu Fati még mindig tizenéves, pedig már majdnem három éve, hogy 2019. augusztus 25-én bemutatkozott a spanyol labdarúgó élvonalban, a La Ligában. Több súlyos sérülés után vasárnapi remeklése jelentette az igazi visszatérést.

Első labdaérintésével adott sarokkal gólpasszt
Ansu Fati végre újra felszabadultan mosolyog
Fotó: Ander Gillenea / AFP

A 2019–2020-es idényben Fati 24 mérkőzésen hét gólt szerzett a bajnokságban, 33 találkozón nyolc gólt minden sorozatot figyelembe véve. Kikiáltották a világ legnagyobb tehetségének, miután villámgyorsan megkapta a spanyol állampolgárságot, már azon az őszön bemutatkozott az utánpótlás-válogatottban, majd 2020. szeptember 3-án, a németek ellen, debütált az A-válogatottban is. Három nappal később, Ukrajna ellen a spanyol válogatott legfiatalabb gólszerzője lett 17 évesen és 311 naposan, megdöntve Juan Errazquín 95 éves csúcsát.

Ősszel újabb rekordokat döntött meg és állított fel, miután a BL-csoportszakaszban bevette a Ferencváros kapuját, az első olyan futballista lett, aki a 18. születésnapja előtt legalább két gólt szerzett a királykategóriában.

Ha négy nappal korábban rendezik az őszi El Clásicót, újabb „leg” lett volna az övé, így a második legfiatalabb gólszerző lett az El Clásicók történetében. A rekordot felállító Alfonso Navarro 1947-ben három nappal volt fiatalabb, mint Ansu Fati 2020-ban, a maga góljánál.

A minden szép és jóból azonban hamarosan pokoljárás lett. A Betis ellen 2020. november 7-én súlyos térdsérülést szenvedett. Az első hírek szerint négy hónapos kihagyás várt rá, kilenc hónapos lett a vége. Sőt, 323 nap után játszott újra bajnoki mérkőzést, a nagy újdonságot az jelentette, hogy ő örökölte Lionel Messi 10-es mezét. Az ősszel többnyire játszott, de nem olyan jól, mint az előző évben – a csapat sem volt olyan jó – majd januárban megint megsérült, akkor meg három hónapos kényszerpihenő várt rá.

Az idény végén visszatért, de a 2021–2022-es idényben mindössze tíz bajnokit játszott. Az új szezonban eddig két bajnokin futballozott, mind a kétszer csereként beállva. Vasárnap, San Sebastianban, a Real Sociedad ellen az első labdaérintéséből sarokkal adott gólpasszt Ousmane Dembélének, majd három perccel később Robert Lewandowskival is rugatott egyet. A mérkőzés hajrájában ő maga állította be a végeredményt.

Objektum doboz

Kapcsolódó írásaink