Sport

Életének 100. évében elhunyt Pásztor György

Nyugodj békében, drága Gyuri bácsi!

Életének 100. évében elhunyt Pásztor György korábbi válogatott játékos, a Magyar Jégkorongszövetség tiszteletbeli elnöke, a Nemzetközi Jégkorongszövetség által létrehozott Hírességek Csarnokának tagja – számolt be róla honlapján elsőként a magyar szövetség.

Életének 100. évében elhunyt Pásztor György
Pásztor György, akit 99 éves korában a legnagyobb jégkorongozó, Wayne Gretzky is köszöntött
Fotó: jegkorongblog.hu

Pásztor György 1923. március 2-án született Törökbálinton. Tíz évvel később, 1933-ban kezdett el jégkorongozni a Fasori Evangélikus Gimnáziumban, amely csapatával a középiskolai bajnokságban szerepelt, 1941-ben a magyar levente- (ifjúsági) válogatott tagja lett és a BKE jégkorongcsapatába igazolt, 1942-ben mutatkozott be a jégkorong bajnokságban és egy idénnyel később megszerezte első bajnoki címét is.

Pásztor György karrierjét megszakította a második világháború, de 1948-tól ismét ott volt a hazai jégen, a Csepellel bronzérmes lett. Az 1951-től Vörös Meteor néven szereplő klubbal további három bajnoki címet szerzett 1960-as visszavonulásáig.

Ezt követően a Bp. Építők edzője lett, de már játékosként a magyar Jégsportszövetség jégkorong-szakbizottságában képviselte a játékosokat, ahol 1963-ig szaktanácsadó volt. Ezután bekerült a szövetség elnökségébe is, és egészen 1988-ig vezette a jégkorong-szakbizottságot.

Pásztor György az 1988-ban létrejött önálló jégkorongszövetség alelnöke lett hat évig, majd tiszteletbeli elnöknek választották és tagja lett a Magyar Olimpiai Bizottságnak.

A kiváló sportvezető a Nemzetközi Jégkorongszövetségben (IIHF) is jelentős feladatokat látott el, a szervezet kongresszusain 1959 és 1982 között ő képviselte Magyarországot, ezután 1982 és 1994 között az IIHF elnökségi tagja volt, s emellett 23 évig vezette az orvosi és doppingellenőrzési bizottságot.

Végül 1994-ben az IIHF tiszteletbeli tagjának választották.

Huszonegy éve, 2001-ben „A jégkorongsportban, a Nemzetközi Jégkorongszövetségben és a jégkorongsport családjában szerte a világon kifejtett egyedülálló közreműködéséért” első magyarként az IIHF Hall of Fame-jébe (Hírességek Csarnoka) is bekerült.

Pásztor Györgyöt 2003-ban a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztje polgári tagozatával tüntették ki, 2008-ban pedig Fair Play Életműdíjat kapott. 2017-ben a Magyar Jégkorongszövetség létrehozta a Pásztor György-díjat, amelyet az adott idény legjobb hátvédje nyerhet el.

Pásztor Györgyöt 2022. márciusában 99. születésnapja alkalmából a nemzetközi szövetség korábbi és jelenlegi elnöke mellett minden idők legjobb játékosa, Wayne Gretzky is köszöntötte.

Pásztor György kora ellenére is aktív volt, a közelmúltban is rendszeresen látogatott ki válogatott és klubmérkőzésekre is, de ha tehette, az elnökségi üléseken és küldöttgyűléseken is részt vett. Több mint negyven élvonalbeli világbajnokságon volt jelen, de mint korábban nyilatkozta, mind közül kiemelkedik a 2009-es, amikor a magyarok hetven év kihagyás után játszottak ismét a legjobbak között.

A szövetség a weboldalán így búcsúzik tőle: Nyugodj békében, drága Gyuri bácsi!

Halála pótolhatatlan veszteség a magyar jégkorong közösség egésze számára.