Sport

Nézők nélkül bár, de kezdődik az ukrán labdarúgó-bajnokság

A mérkőzéseket az ország nyugati felében rendezik majd meg

Kedden négy mérkőzéssel megkezdődik az ukrán bajnokság 2022–2023-as idénye. Az előző, 2021–2022-es szezonban nem hirdettek bajnokot, a tavaszi idény az orosz invázió miatt nem indult el.

Nézők nélkül bár, de kezdődik az ukrán labdarúgó-bajnokság
Mikola Saparenko és Ilja Zabarnij a grazi Rasmus Höjlund mögött a Dinamo Kijev a Sturm elleni nemzetközi kupamérkőzésén, augusztus első felében. A kapuban Georgij Buscsan
Fotó: ERWIN SCHERIAU Erwin Scheriau

A kétnapos program ünnepnapokra esik, augusztus 23. a Nemzeti Lobogó Napja (négy mérkőzés), augusztus 24. pedig a Függetlenség Napja (két mérkőzés). A fordulóból két találkozót nemzetközi kupakötelezettségek miatt elhalasztanak.

Az újrakezdés kapcsán a nyár elején felvetődött, hogy a mérkőzéseket Ukrajna nyugati részén és esetleg Lengyelországban játsszák le. Június 25-én az ukrán Első Liga egyik vezetője, Jevhen Gyikji az augusztus 20. utáni napokat jelölte meg a kezdésre, 16 csapattal. Később a szövetség tisztázta, hogy akkor rendeznek bajnoki mérkőzést külföldön, amennyiben azt indokolja az egyik résztvevő klub nemzetközi kupaszereplése.

Akadtak ellenérzések a bajnokság megkezdésével kapcsolatban, tartva az orosz rakétatámadásoktól. Ugyanakkor a szövetség és a liga – részben nyilván azt is demonstrálva, hogy Ukrajna él, és az élet a borzalmak ellenére sem áll meg – a futball mellett döntött.

Tizenhat csapat vesz részt, közülük 14 az előző, csonka idényben is az élvonalban játszott. Kiesett a mariupoli gárda és a Deszna Csernihiv, előbbi tavaly télen az idény lefújásakor a hetedik helyen állt. Az FK Mariupol gyakorlatilag megszűnt, a Deszna, amely két évvel ezelőtt az Európa-liga selejtezőjében is szerepelt, nem tud indulni. Stadionját, amelyet Jurij Gagarinról neveztek el, márciusban bombatalálat érte, teljesen elpusztult. A klub edzői, játékosai közül néhányan fegyvert fogtak, a közösségi médiát az U19-es csapat edzőjének, Olekszandr Zubnak a képe járta be.

A háborús helyzetben több csapat is ideiglenesen új otthont választott magának. Nem példa nélküli ez sem az ukrán, sem a nemzetközi labdarúgás történetében, a Sahtar már korábban elköltözött Donyeckből, de hasonló példa néhány ciprusi klubé is, amely hajdanán a törökök által elfoglalt részről a görög részre költözött át.

Jelen állás szerint a tizenhat csapatból hat játszik majd „albérletben”. A Sahtar Kijevet, az ország legnagyobb stadionját, az Olimpijszkijt választotta, ott rendezték a 2019-es BL-döntőt. Ugyancsak beírta a Sahtar a lvivi Arenát is, amely 35 000 főt tud befogadni.

Az Inhulec Petrovje a Zirka Stadionban, Kropivinickijben fogadja majd ellenfeleit. Petrovje az egyik legkeletibb város Ukrajnában, a csapat már az őszi idényt is Kropivinickijben töltötte. A Veresz Rivnye Luckba költözött át. A Ruh Lviv a városon belül váltott stadiont, a kis Szkif Stadionba megy, miután a város első számú arénáját (az a neve is, Aréna) másik két csapat az FK Lviv és a Sahtar használja majd. A Vorszkla Poltava Kárpátaljára költözik, tavaly ősszel még tudott valódi otthonában játszani a csapat. Az új, ideiglenes otthon a Minaj Aréna (amelynek a neve kicsit megalomán, a befogadóképessége még másfél ezer sincsen).

Kárpátalja fontos helyszíne lesz a mostani ukrán bajnokságnak. Három csapat is ott játssza majd a hazai meccseit, a Vorszkla Poltava mellett maga a Minaj is, amely beköltözött Ungvárra, az Avanhard Stadionba. S akkor ott van még a Zorja.

A Zorja – a hetvenes években egyszer megnyerte a szovjet bajnokságot – már 2015 óta nem játszik a saját városában, Luhanszkban. Az elmúlt időszakban Zaporizzsjában, a Szlavutics Arénában rendezte a hazai mérkőzéseit, de most kényszerűségből váltott, s ugyancsak Kijevbe, a Dinamo „kis”, a belvároshoz közeli, Valerij Lobanovszkijról elnevezett stadionjába akart költözni. Végül váltott, kedden Ungváron fogadja majd a Vorszklát.

A többiek közül a Metallisz egyelőre maradna Harkivban, a Csernomorec pedig Odesszában, igaz, a hadi helyzet mindkét esetben átírhatja a terveket. A Dnyipro-1 Dnyipropetrovszkban maradna, de majd csak szeptember elején lesz az első hazai bajnokija. A nemzetközi kupamérkőzését múlt csütörtökön Kassán játszotta.

Otthon fogadhatja ellenfeleit a Kolosz Kovalivka és az Olekszandrija. Marad Kijevben a Dinamo, de elképzelhető, hogy a Dnyipro-1-et még Lengyelországban fogadja.

A mérkőzéseket nézők nélkül rendezik meg.

Kapcsolódó írásaink