Sport

Szocsiban a Forma–1-es futam helyett gigakoncert lesz

A Forma–1-es versenyeket szervező társaság olasz elnök-vezérigazgatója, aki korábban a Ferrari-istálló alapembere volt, a Sport Bildnek nyilatkozott az orosz futamok jövőjéről. Stefano Domenicali azt is próbálta aláhúzni, hogy számukra nem csak a pénz számít, amikor Katar és Szaúd-Arábia felé tekingetnek. 

Szocsiban a Forma–1-es futam helyett gigakoncert lesz
Lewis Hamilton, a 2021-es Orosz Nagydíj győztese Szocsiban. Idén biztosan nem lesz itt futam
Fotó: AFP/Alexander Nemenov

„Nem adom el a Forma–1 lelkét. Azt hiszem, ezek normális változások” – magyarázkodott Stefano Domenicali, a Forma–1 elnök-vezérigazgatója azok után, hogy az orosz versenyszervezők kritizálták a Szocsiba tervezett idei futam elmaradása és a katari, szaúdi befolyás erősödése, valamint a túlzott anyagiasság miatt. „Ha csak a bankszámlánkat néznénk, biztosan nem úgy nézne ki a Forma–1-es versenynaptár, ahogy” – szögezte le az olasz sportvezető.

A helyzet az, hogy a Nemzetközi Automobil-szövetség az elsők között csatlakozott a orosz–ukrán konfliktus kirobbanása után az orosz sportolók és sporthelyszínek bojkottálásához. A 2014 óta a Forma–1-es versenynaptár részeként szereplő fekete-tengeri várost, Szocsit is kivették a versenysorozatból. Még azon az áron is, hogy így idén a tervezettnél eggyel kevesebb futamot rendeznek.

„Mindig is azt képviseltem, hogy sose mondjuk, hogy soha, de ebben az esetben megígérhetem: nem változik meg az álláspontunk, nem rendezünk több versenyt ott” – nyilatkozta Domenicali a Sport Bildnek az orosz futamokról.

Alekszej Tyitov, az Orosz Nagydíjat szervező Rosgonki főigazgatója azt nyilatkozta, hogy: „A jelenlegi helyzet a világ sportjában teljesen át van itatva a politikával, ennek köszönhetők az olyan kijelentések, mint Domenicalié. Az egésznek semmi köze a sport lelkéhez és eszméjéhez.”

Tény, hogy a Forma–1-es versenyek jogait birtokló amerikai Liberty Media meglehetősen nagy összeggel tartozik az elmaradó szeptemberi futam miatt az oroszoknak, akik a közönség kárpótlására egy nagy zenei koncertet szerveznek a helyszínre a verseny időpontjára.

Kapcsolódó írásaink

Halász Bence élete formájában

ĀA férfi kalapácsvetésben két sorozaton keresztül a magyar vb-bronzérmes állt Európa-bajnoki aranyérmes helyen, végül az olimpiai bajnok túldobta, de az ezüst is csoda!