Sport

Halász Bence élete formájában

Óriási zuhé szakadt a müncheni atlétikai stadionra, ami alaposan megkéseltette az esti kezdést az Európa-bajnokságon. Az eső elállt, de a pálya alaposan elázott (a nézők is kaptak a hideg zuhanyból), és a dobókőrt se lehetett szárazra törülgetni. No de kit érdekelt ez? Halász Bencét, a hatszoros magyar bajnok, világ- és Európa-bajnoki bronzérmesünket nem.

Halász Bence élete formájában
Halász Bence a müncheni Eb kalapácsvetésében a harmadik sorozatban dobott egyéni csúcsával nagyon ráijesztett a lengyel olimpiai bajnokra
Fotó: AFP/Andrej Isakovic

A csütörtök esti kalapácsvetés döntője magyar szempontból talán a legfontosabb szám az atlétikai Európa-bajnokságon. Nem csoda, ha a Münchenben kint lévő edzők, versenyzők, magyar szurkolók mind megpróbáltak a dobókörhöz a legközelebb helyezkedni. Pars Krisztián olimpiai bajnokunk se tett másként. Beült egy ernyő alá, hogy szurkoljon az utódjának, ha már neki nem sikerült a döntőbe jutás.

A 25 éves magyar atléta jól kezdett, 78.20 méteres dobásával a harmadik helyen zárta az első kört, amelyben a lengyel olimpiai bajnok Nowicki vezetett. A második sorozatba Bence javított hat centit, de a helyezése nem változott. Nowicki viszont túldobta a 80 métert (80.90). 

No de jött a harmadik kör, ami döntő volt abból a szempontból, hogy kik kerülnek a legjobb nyolc közé. A többiektől ugyanis búcsút vettünk. Hihetetlen, de Halász technikailag olyan tökéletes kísérlettel állt elő, ami egy ilyen nedves körben szinte lehetetlen. És csak repült a kalapács!

A lemérés 80.92 métert mutatott - Bence egyéni csúcsot dobott, életében másodszor került nyolcvan méter fölé, és ami a lényeg, átvette a vezetést! És erre Nowickinek nem volt válasza, pontosabban csak annyi, hogy ő meg 80.91 métert dobott. Nem sajnáltuk.

Az M4 Sport+ szpíkerei fel is emlegették Bence nyilatkozatát a selejtező után, amikor is azt mondta, hogy érzi magában a nagy eredményt, de nem tudja, mikor jön ki. Hát mikor máskor, mint az Eb-n?!

Persze ezzel még csak a versenyt felénél tartottunk.  

A negyedik sorozatban nem történt semmi izgalmas, de az ötödikben Wojciech Nowicki megtalálta a formáját és 82.00 méterre, a világ idei legjobbjával átvette a vezetést. Erre Halász nem tudott rátenni. A második helyről, utolsó előtti dobóként várta a záró sorozatot. És ebben, mindent egy lapra feltéve még nagyobb dobásra készült, de a szer végül a hálóban elakadt. Sebaj. Gyönyörű volt ez így is.

Thomas Müller meze

Vicces jelenet volt a döntő után, amikor a szokások szerint ez érmesek hazájuk nemzeti lobogóját feltartva ünnepelnek. No ezt megtette Bence is, majd szépen letette a magyar zászlót és felemelt egy másik, német nyelven írt transzparenst. „Thomas Müller, add nekem a mezedet!”– szólt a felirat. Ez aztán a tréfa. 

Halász Bence  hatalmas egyéni csúccsal ezüstérmes lett az Eb-n Münchenben
Halász Bence hatalmas egyéni csúccsal ezüstérmes lett az Eb-n Münchenben
Fotó: AFP/Andrej Isakovic

Azt megszoktuk már, hogy a nézőközönség soraiban elharapóztak az olyan feliratok, hogy ki, kinek a mezét kéri. Főleg a labdarúgásban népszerű ez a fajta jópofaság, de hogy valaki a küzdőtéren egy másik sportoló mezét kívánná el? Nagyon eredeti. Arról nem beszélve, hogy ilyet csak akkor fabrikál valaki, ha tudja, hogy képernyőre fog kerülni a végén. Vagyis érmes lesz.

„Nagyon örülök, hogy ez összejött, nagyon sokat dolgoztam érte. Csodálatos érzés. Megtiszteltetés nekem ez az egész” – nyilatkozta az újdonsült Európa-bajnoki ezüstérmes. 

Férfi kalapácsvetés, Európa-bajnok:

    Wojciech Nowicki (Lengyelország) 82,00 m
2. Halász Bence 80,92
3. Eivind Henriksen (Norvégia) 79,45

Kapcsolódó írásaink