Sport

Kós Hubert végre áttörést ért el, Európa-bajnok lett 200 m vegyes úszásban

Átszakadt egy gát. Végre Kós Hubertről nem csak gondoljuk, hogy istenadta tehetség, de tudjuk is. Az ötös pályán, második legjobb idővel érkezett a 200 méteres vegyes úszás döntőjébe, ahol óriási fegyelemmel végrehajtotta, amit kell, ami megy neki, és megnyerte a számot a római úszó Európa-bajnokság zárónapján.

Kós Hubert végre áttörést ért el, Európa-bajnok lett 200 m vegyes úszásban
Kós Hubert érzelemtől telített győzelme 200 m vegyesen
Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Kós Hubert aranyérmet nyert 200 méter vegyesen szerdán a római úszó Európa-bajnokságon. A UTE 19 éves versenyzője 1:57.72 perccel diadalmaskodott, megszerezve a felnőtt mezőnyben első nagymedencés érmét világversenyen. Kós a második idővel került a fináléba, ahol ígéretéhez híven erősen kezdett. Elsőnek fordult ötven méter után, háton növelte előnyét, majd mellen a második helyre csúszott vissza, de a hajrát, a gyorsot ő bírta a legjobban, és nagy győzelmet aratott.

„Az elmúlt három évem rendkívül nehéz volt, rendre lecsúsztam arról, amit elterveztem – nyilatkozta az MTI-nek. Az EYOF-on kezdődött, ahol aranyakat akartam és négy ezüsttel jöttem haza, utána az ifjúsági vb-n századokkal csúsztam ki a döntőből mindkét vegyes számban. Aztán jött a covid, majd tavaly a budapesti Eb, ahol ötödik, az olimpián pedig huszadik lettem. Úgy nézett ki, soha nem lesz szerencsém, de végre megjött valami.”

A fiatal úszó – és az M4 Sport stúdiójában a két remek szakértő, volt top úszó, Bernek-Mutina Ágnes és Verrasztó Evelyn – mind egyetértettek abban, hogy vélhetően Kós Hubertnél ezzel átszakadt egy gát.

„Mondhatjuk ezt, mert eddig csak országos bajnokságot nyertem, ahol biztos volt az arany, most szerencsére például száz pillangón sikerült becsúsznom a döntőbe, itt meg összejött az arany. Ezt tovább kell csinálni, nem szabad, hogy visszajöjjön a régi Hubi” – mondta a sportoló.

A magyar küldöttségnek ez volt az ötödik aranya az olasz fővárosban. És ezzel még nem volt vége az örömnek. Késely Ajna ugyanis az utolsó magyar érdekeltségű döntőben a surranó pályáról, meglepetésre bejött a harmadik helyre. Kicsit közben elment az adás, de még épp időben kaptuk vissza a képet, hogy láthassuk, ahogy a célba csap, és hallhassuk, ahogy Ajna edzőjének felesége, Bernek-Mutina Ágnes örömsikkangatásokkal nyugtázza a bronzérmet. 

Ezt már szeretjük, Késely Ajna végre boldog, bronzérmes lett 400 méteres gyors úszásban
Ezt már szeretjük, Késely Ajna végre boldog, bronzérmes lett 400 méteres gyorsúszásban
Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

A húszéves magyar versenyző – aki már négy éve, 2018-ban, Glasgow-ban ezüstérmes volt ebben a számban – 4:11.81 perccel hetedikként került a fináléba, ahol 4:08.00 perccel lett harmadik a német Isabel Marie Gose és az olasz Simona Quadarella mögött.

„A sorozatos negyedik helyek után végre összejött ez a harmadik hely. Már délelőtt is éreztem, hogy maradt még bennem erő, ez magabiztosságot kölcsönzött nekem a döntőre. Nagyon jó érzés volt, hogy a táv felét elhagyva még mindig könnyednek éreztem az úszást, aztán láttam a medence szélén a magyarokat, akik szurkoltak, és mutatták, milyen jó helyen vagyok” – nyilatkozta a futam után Késely a vegyes zónában. 


Ajna az Eb alatt az 1500 méteres gyenge úszás után élete egyik mélypontját élte meg, de sok jó tanácsot, mentális segítséget kapott, és így el tudta engedni a negatív gondolatokat. A döntő másik magyar résztvevője, Fábián Bettina 4:08.63-mal negyedik lett.    Eredmények:
    férfi 200 m vegyes, Európa-bajnok:

   KÓS HUBERT 1:57.72 perc
2. Alberto Razzetti (Olaszország) 1:57.82
3. Gabriel José Lopes (Portugália) 1:58.34

 női 400 m gyors, Európa-bajnok:    


   Isabel Marie Gose (Németország) 4:04.13 perc
2. Simona Quadarella (Olaszország) 4:04.77
3. KÉSELY AJNA 4:08.00
4. FÁBIÁN BETTINA 4:08.63

Kapcsolódó írásaink