Sport

Milák Kristóf és Márton Richárd a 200 pillangó királyai

Milák Kristóf címét megvédve arany-, Márton Richárd pedig ezüstérmet nyert 200 méter pillangón a római úszó Európa-bajnokság keddi napján.

Milák Kristóf és Márton Richárd a 200 pillangó királyai
A győztes Milák Kristóf (b) és a második helyezett Márton Richárd a férfi 200 méteres pillangóúszás döntője után a római vizes Európa-bajnokságon a Stadio Del Nuotóban 2022. augusztus 16-án
Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

A szám világcsúcstartója (1:50.34), egyben olimpiai és világbajnoka kiváló, 1:52.01 perces idővel csapott célba, míg honfitársa óriási egyéni csúccsal, 1:54.78 perccel zárt.

A Honvéd 22 éves klasszisa magasan a legjobb idővel várta a finálét, míg klubtársa az előfutamban, majd az elődöntőben is élete legjobbját (1:55.36) úszva negyedikként kvalifikálta magát a legjobb nyolc közé.

A rajt után szinte azonnal egyértelművé vált, hogy Milákot senki sem szoríthatja meg, csak az óra volt az ellenfele. Végül minden idők nyolcadik legjobb idejével nyert. Márton eközben óriási hajrával az olasz Alberto Razzetti megelőzve gyűjtötte be pályafutása eddigi legnagyobb sikerét.

Az aranyérmes Milák Kristóf (b) és a második helyezett Márton Richárd a férfi 200 méteres pillangóúszás döntőjének eredményhirdetésén
Az aranyérmes Milák Kristóf (b) és a második helyezett Márton Richárd a férfi 200 méteres pillangóúszás döntőjének eredményhirdetésén
Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

„Az idő most egyáltalán nem érdekelt. A lényeg, hogy Ricsi felkerült a dobogóra. Beérkeztem, kicsit várnom kellett a többiekre és láttam, hogy Ricsi, aki az utolsó fordulónál még hátrébb volt, lehajrázza az olaszt” - nyilatkozta a magyar újságíróknak a vegyes zónában Milák, aki az eredményhirdetésnél felhívta maga mellé a dobogó tetejére Mártont, akivel együtt készül. Az érmeket Wladár Sándortól, a Magyar Úszó Szövetség elnökétől vehették át.

„Tudtam, hogy a végén nekem lesz erőm, az olasznak pedig nem. A középdöntő előtt megmutatták nekem Gyurta Dániel londoni olimpiai győzelmét, ahol mindent kiadott magából. Azt mondták, így kell úszni” - fogalmazott a vegyes zónában Márton.

Milák önmaga harmadik, a magyar küldöttség negyedik aranyát nyerte az olasz fővárosban. Korábban a 4x200 méteres gyorsváltó záróembereként, illetve 100 méter pillangón diadalmaskodott, emellett pedig 100 méter gyorson, illetve a 4x100 méteres gyorsváltó tagjaként szerzett egy-egy ezüstöt.

Úszó-Európa-bajnokság, Róma, férfi 200 m pillangó, döntő:
1. Milák Kristóf 1:52.01 perc
2. Márton Richárd 1:54.78
3. Alberto Razzetti (Olaszország) 1:55.01

Kapcsolódó írásaink

Milák-nap Rómában

ĀFérfi 100 méteres pillangón Milák Kristóf aranyérmes lett, Kós Hubert negyedik helye is dicséretes – A férfi gyorsváltónk nagy harcban végül megcsípte az ezüstérmet