Sport

Kigyalogolta a bronzérmet Madarász Viktória

Már várjuk, hogy München belvárosa után milyen lesz jövőre Budapesté. A jövő évi atlétikai világbajnokság női 35 kilométeres gyaloglószáma hirtelen felértékelődött azzal, hogy Madarász Viktória kedden délelőtt kiváló versenyzéssel, országos csúccsal bronzérmes lett.

Kigyalogolta a bronzérmet Madarász Viktória
Madarász Viktória 35 km-es gyaloglásban sokáig az élen ment, és végül a megszerezett Eb-bronzérme a sportág legnagyobb magyar sikere
Fotó: AFP/Marius Becker

Nagyon büszke lehet a magyar gyaloglónő arra, hogy az idei év számára legfontosabb versenyén, a müncheni Európa-bajnokságon sikerült a legjobb formáját hoznia, és a lehető legjobbkor javította meg saját országos csúcsát. Madarász Viktória bronzérme sporttörténeti siker, magyar gyaloglónő még soha nem szerzett világversenyen érmet.

A gyilkos 35 kilométeres táv utolsó métereit már magyar zászlóval a kezében teljesítette a magát végsőkig kihajtó atlétanő, aki 2014 óta az Újpesti TE színeiben versenyez, és már 2006-ban magyar bajnok volt 20 km-es csapatgyaloglásban (akkor még a Bp. Honvéddal). Viktóriának nyilván eszébe jutott a tokiói olimpia, ahol 20 km-en versenyzett, de kevéssel a cél előtt a táv feladására kényszerült a hőségben. Ezúttal is melegben, de elfogadható időjárási körülmények között sikerrel teljesítette ezt a most bevezetett Eb-távot.

Madarász Viktória 2021 októberében a szlovák bajnokságon indulva érte el az országos csúcsot 35 km-en, ezzel kvalifikálta magát az idei világversenyekre, s ezt a csúcsot azóta a magyar bajnokságon egyszer már megdöntötte, akkor 2:50:29 órás eredményre volt képes.

Itt Münchenben alaposan belekezdett, azonnal az élre állt, és 18 kilométeren át vezette a női mezőnyt. Ezután ketten megelőzték, de a többiekkel szemben folyamatosan növelte előnyét, s új egyéni és magyar csúccsal, 2:49:58 órás eredménnyel lett harmadik. Madarász Viktória az első magyar atléta, aki a nők között érmet nyert gyaloglásban nagy világversenyen!

„Huh, a rajt előtt az éremre nem is gondoltunk, bár a negyedik volt az időm. Mondhatnánk, ez az én szuper képességem, hogy egy tempóval végig megyek harmincötöt. Nagyon örülök, hogy sikerült. Végig az volt a fejemben, hogy még nincs vége, menni kell” – nyilatkozta még az éremátadás előtt a magyar bajnoknő. 

 Eredmények:

 férfi 35 km gyaloglás 

Európa-bajnok: Miguel Angel Lopez (Spanyolország) 2:26:49 ó
2. Christopher Linke (Németország) 2:29:30
3. Matteo Giuppini (Olaszország) 2:30:34     
....14. Venyercsán Bence 2:41:07
    Helebrandt Mátét kizárták.
    
   női 35 km gyaloglás 

Európa-bajnok: Antigoni Ntriszmpioi (Görögország) 2:47:00
2. Raquel González (Spanyolország) 2:49:10
3. Madarász Viktória 2:49:58
...12. Récsei Rita 3:04:49
 

Kapcsolódó írásaink