Sport

Függetlenségi futballháború Indiában

Nagyon sajnálatos, hogy a FIFA betiltotta az indiai futballt - mondta Bhaichung Bhutia, a válogatott korábbi szövetségi kapitánya

A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) felfüggesztette az indiai szövetség (AIFF) tagságát harmadik fél indokolatlan befolyása miatt.

Függetlenségi futballháború Indiában
Két éve halasztotta a választást a szövetség elnöke, Praful Patel
Fotó: AFP/Sadiq Asyraf

A FIFA közleménye szerint az indiai ifjúsági és sportminisztérium súlyosan megsértette az alapszabályt, mivel visszaélések miatt felállított egy bizottságot, amely átvette az AIFF végrehajtó bizottságának hatáskörét. A felfüggesztés azonnal hatályba lépett, és veszélyezteti az október 11–30. közötti időszakra tervezett U17-es női világbajnokság megrendezését Indiában.

Persze a sportminisztérium nem véletlenül avatkozott be a szövetség belügyébe. Az indiai legfelsőbb bíróság májusban menesztette Praful Patelt az AIFF elnöki posztjáról, mert nem tartotta meg a 2020 decemberében esedékes választásokat, és háromtagú Adminisztrátorok Bizottságot (CoA) nevezett ki az AIFF-ügyek intézésére. A háromtagú bizottság feladata a szövetség alapszabály-módosításának előkészítése és az új tisztségviselők választásának megszervezése. Ezt teljesítette, a választásokat augusztus 28-án tartják.

Az indiai válogatott korábbi szövetségi kapitánya, Bhaichung Bhutia úgy látta, hogy a felfüggesztés egy lehetőség a testület számára, hogy rendezze vitás ügyeit. „Nagyon sajnálatos, hogy a FIFA betiltotta az indiai futballt, ez egy nagyon kemény döntés" - mondta Bhutia a The Hindustan Timesnak. Ugyanakkor úgy érzem, ez egy nagyszerű lehetőség számunkra, hogy rendbe tegyük a futballrendszerünket.”

Kapcsolódó írásaink