Sport

Mihályvári-Farkas fantasztikus egyéni csúccsal Eb-ezüstérmes 1500 gyorson

Mihályvári-Farkas Viktória ezüstérmet nyert 1500 méter gyorson a római úszó Európa-bajnokság hétfői napján.

Mihályvári-Farkas fantasztikus egyéni csúccsal Eb-ezüstérmes 1500 gyorson
Mihályvári-Farkas Viktória a női 1500 méteres gyorsúszás döntőjében a római vizes Európa-bajnokságon a Stadio Del Nuotóban 2022. augusztus 15-én
Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Az FTC 18 éves versenyzője – aki szombaton 400 méter vegyesen diadalmaskodott – 16:02.15 perces egyéni csúccsal csapott célba.

A számot az olasz Simona Quadarella hatalmas fölénnyel, 15:54.15 perccel nyerte.

A rajt után Quadarella szinte azonnal egyértelművé tette, hogy senkinek nem lehet esélye megszorongatni, így gyakorlatilag a teljes távot egyedül úszta végig a Foro Italico lelkes közönségének vastapsa közepette.

Mihályvári-Farkas a táv felét követően állva hagyta többi riválisát, és ugyanolyan nagy fölénnyel lett második, mint ahogy a hazai közönségkedvenc győzött előtte.

„Ez az egész Európa-bajnokság tökéletes volt számomra, főleg így a világbajnokság után. Örülök, hogy sikerült felállnom abból a valamiből, amit akkor ott kudarcnak éltem meg” - válaszolta a vegyes zónában az MTI kérdésére a magyar újságíróknak Mihályvári. „A tavalyi Eb-n úszott ezerötszázból is tanultam, próbáltam ebben az egy napban nem gondolni az úszásra, csak a délutáni érkezésemtől kezdve foglalkoztam azzal, hogy itt érmet tudok nyerni. Ez a legnagyobb sikerem, hogy fel tudtam nőni fejben ahhoz a feladathoz, hogy esélyem van dobogóra állni.”
 

Hosszú és Sebestyén döntős 200 méter vegyesen

Hosszú Katinka a harmadik, Sebestyén Dalma pedig a nyolcadik idővel jutott döntőbe 200 méter vegyesen a római úszó Európa-bajnokság hétfői napján.

A háromszoros olimpiai bajnok délelőtti idején (2:13.79) javítani tudott, és 2:12.52 perccel szerezte meg a harmadik helyet összesítésben.

„Jó volt a futamban, hogy Gorbenko »meghalt« mellettem. A négyszáz vegyes után volt, aki azt mondta, inkább menjünk haza, de úgy éreztem, ezt nem tehetem meg. Most nem éreztem olyan elkeserítően magam a vízben, mint eddig” - mondta a vegyeszónában Hosszú.

Az MTI felvetésére, miszerint szüksége van-e kedden délelőtt a 4x200-as vegyes gyorsváltóra és a 200 méter pillangóra, elmondta, utóbbi számban Sebestyén Dalma visszalép, Nyírádi Réka pedig beteg, így nem kellene honfitársaival harcolnia, csak a 16 közé kerülnie.

„Vagy megtesszük az összeset, vagy egyre menjek rá? Ez kicsit most olyan, mint az orosz rulett” - mondta a 33 éves klasszis, aki 97 éremnél tart világversenyeken (olimpia, vb, Eb), és a százat célozta meg.

A másik előfutamban Sebestyén Dalma volt érdekelt, ő a tizedik idővel (2:15.11) várta a rajtot, és végül 2:13.26 perccel pont a nyolcadik helyen lett finalista.

A szám döntőjét kedden 18.17-kor rendezik.

Kapcsolódó írásaink

Milák-nap Rómában

ĀFérfi 100 méteres pillangón Milák Kristóf aranyérmes lett, Kós Hubert negyedik helye is dicséretes – A férfi gyorsváltónk nagy harcban végül megcsípte az ezüstérmet