Sport

A gyékényesi búvártóban folytatódik a nyíltvízi úszóbajnokság

A mély és tiszta vízű Gyékényesi búvártóban folytatódik az Open Water Tournament (OWT) nyíltvízi úszóbajnokság. Augusztus 20-án a Somogy megyei futamon 3 és 9 kilométeren tehetik próbára magukat a profi és amatőrök úszók, és az is kiderül, kik lesznek a különleges versenyfolyam idei bajnokai.

A gyékényesi búvártóban folytatódik a nyíltvízi úszóbajnokság
Tizenöt méteres mélység húzódik az úszók alatt
Fotó: OWT

2022-ben is ellátogat a nyíltvízi úszóbajnokság Magyarország egyik legkülönlegesebb bányatavához. A Gyékényesi tó a határ mentén helyezkedik el, a hazai és a nemzetközi búvárok kedvelt helyszíne, a tíz–tizenöt méteres mélységhez itt tízméteres látótávolság párosul. Ebben a csodás természeti környezetben rendezik meg augusztus 20-án az OWT idei második, egyben befejező futamát.

Az úszók feladata a tó közepén lévő sziget megkerülése, aki a rövidebb, 3 kilométeres távot választja, annak egyszer, a 9 kilométeres távon pedig háromszor kell ezt megtenni. A kristálytiszta vízben tempózva nemcsak a vízi élővilág, hanem a búvárok által elsüllyesztett tereptárgyak, roncsok is feltárulnak a versenyzők előtt.

A gyékényesi tó először szerepel a verseny helyszíneként
A gyékényesi tó először szerepel a verseny helyszíneként
Fotó: OWT

Az OWT 2021 nyarán indult azzal a céllal, hogy profi és biztonságos körülmények között, Magyarország legszebb és legizgalmasabb tavaiban, folyóiban tehessék próbára magukat az úszás szerelmesei. A versenyfolyam különlegessége profik és amatőrök számára is olyan élményt biztosít, amely nemcsak sportértékkel bír, de kitűnő családi, illetve baráti programot is jelent. A Körös mellett idén Gyékényes az OWT helyszíne.