Sport

Román csoda Rómában

A pillangókirály Milák Kristóf szerint a 100 méter gyorson világcsúccsal a római Európa-bajnokságon győztes román David Popovici éppen olyan géniusz a gyorsúszásban, mint amilyen ő a pillangón.

Román csoda Rómában
A riválisaihoz képest vékony testalkatú David Popovici a csúcsra ért
Fotó: AFP/Riccardo de Luca

A királyszámnak tartott férfi 100 méteres gyorsúszás legfiatalabb világcsúcstartója lett David Popovici, aki 46.86 másodperce javította Cesar Cielo Filho rekordját (46.91), amelyet a brazil versenyző 2009-ben szintén a római Forro Italico medencéjében ért el, cápadresszben.

„A pénteki 46.98 másodperces Európa-rekord után azt mondtam, hogy egy újabb lépést tettem a világrekord felé – nyilatkozta Popovici. – A döntőben a vége már nagyon fájt, de megérte, most már nagyon jól érzem magam. Nagyszerű érzés, hogy sikerült megjavítanom Cesar Cielo rekordját. „Örülök, hogy elmondhatom, hogy én vagyok a leggyorsabb száz méteren a világon.”

A 100 méter gyorson országos csúccsal ezüstérmes Milák Kiristóf elmondta, hogy úgy tűnik, motiváló személyiség, hiszen a tokiói olimpián az amerikai Caeleb Dressel, most pedig Popovici úszott mellette világcsúcsot. Tinédzser riválisát olyan géniusznak tartja a gyorsúszásban, mint amilyen ő a pillangón.

„Amit én csináltam eddig pillangón, azt David teheti gyorson, és valószínűleg ugyanakkora zseni lesz, mint amilyen én vagyok és én leszek. Mind a ketten a saját számunkban mindenki felett állók vagyunk.”

A 17 éves román úszó a tavalyi, szintén Rómában rendezett ifjúsági Európa-bajnokságon robbant a nemzetközi élmezőnybe, amikor 47.31 másodperces junior világcsúccsal nyerte a 100 métert. Ettől elmaradva a tokiói olimpián 48.04-gyel a hetedik lett. Az idei budapesti világbajnokságon viszont már 47.13-mal győzött, s 200 méteren is első lett.

A fantasztikus teljesítménye csoda. A szakemberek még csak találgatják, hogy mi lehet a román tinédzser kirobbanó sikerének a titka.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom