Sport

Milák-nap Rómában

Egyetlen nap alatt ötször kellett úsznia az olimpiai és világbajnok Milák Kristófnak. Kétszer délelőtt, ami esetében csak a számok kipipálását jelentette, és háromszor délután. Hiába, ez a római úszó Európa-bajnokság nem épp vajaskenyér-túra. Neki nagyon nem.

Milák-nap Rómában
Milák Kristóf a 100 méteres pillangóúszás Európa-bajnoka
Fotó: AFP/Filippo Monteforte

El tudják képzelni? Este hatkor maximumot úszni a 100 méteres pillangóúszás döntőjében az aranyéremért a kedvenc távon, aztán 11 perccel (!) később újra csobbanni, hogy a 200 méteres gyorsúszásban – egyelőre elkerülve a világbajnok román sztár David Popovicit – legalább olyan jó legyen az idő, hogy ne az elődöntő legyen a végállomás. S aztán a nap végén, egy óra múlva még ott a szerelemszám, a férfi sprint gyorsváltó, amelyben a legjobb idővel a négyes pályára került a magyar négyes.

Hát ennek vágott neki Milák Kristóf vasárnap azok után, hogy szombaton este 100 méteres gyorsúszásban országos csúcsot döntve Európa-bajnoki ezüstérmes lett. (Nála jobban csak a világcsúcsot döntő román úszó ment.) A nyitónapon pedig a hosszabbik gyorsváltó aranyérmét is begyűjtötte a magyar torpedó és három társa. 

Nem túlzás azt állítani, Milák különlegesen jó formában van ezen a kontinensviadalon.

Milák először

És akkor lássuk. A 100 méteres pillangóúszás fináléjában két magyar úszott, Milák Kristóf Európa-csúcstartóként a 4-es pályán, Kós Hubert a 8-ason. Az M4 Sport stúdiójában a szakértő úszók egyetértettek abban, hogy ez a szám sok gondot nem jelenthet Kristófnak. 

És tényleg nem, olyan tempóban kezdett, ami még a tokiói olimpiai úszásnál is erősebb volt, végül egy rekord sem dőlt meg, csak simán elsőként ért célba 50.33 másodperccel. És a jó hír, hogy egyéni csúccsal Kós Hubert negyedik lett.

A nők 50 méteres hátúszó száma után, amit a francia Analia Pigree nyert 27.27 mp-cel, már következett is a 200 méteres gyorsúszás két elődöntője. Az elsőben Popovicivel és Németh Nándorral, a másodikban Milákkal. Nyolcba kellett jutni, mindkét magyarnak ez lebegett a szeme előtt. Németh Nándor azonban 1:47.15 mp-cel csak hatodik lett, ami összesítésben nem sok jóval kecsegtetett. Popovici nyert 1:44.91 perccel. 

Milák másodszor

Következett Milák elődöntője. Ebben a futamban mindenki úgy állt rajthoz, hogy tudta, milyen idővel lehet döntőbe kerülni. Ettől még ezt le kellett úszni.

Sajnos kiderült, a regenerálódásra maradt idő kevés volt. Milák ötvennél első, száznál harmadik, százötvennél hatodik volt, s bár végül a negyedik helyen végzett 1:47.37 mp-cel, ami papírformaként még jó lett volna a legjobb nyolchoz, de valójában, mivel ez volt a gyengébbik futam, az ideje kevés volt a döntőhöz. Persze valaki még visszaléphet, hiszen Németh az első számú, Milák a második számú tartalék...

Milák harmadszor

Mindenki nagyon várta a nap zárószámát. A Foro Italico olasz közönsége főleg azért, hogy éremig hajszolja a 4×100-as férfi gyorsváltójukat, a britek, spanyolok és leginkább mi pedig azért, hogy lássuk, amint ez nem sikerült a taljánoknak. A négyes pályán a legjobb idővel a magyarok érkeztek a fináléba, de az is igaz, hogy az olaszok a négy úszóból hármat is lecseréltek. Erősebbre természetesen. Mi pedig azzal főztünk, ami van.

Az ezüstérmes magyar váltó, Milák Kristóf, Szabó Szebasztián, Mészáros Dániel és Németh Nándor (b-j) a férfi 4x100 méteres gyorsváltó döntőjének eredményhirdetésén
Az ezüstérmes magyar váltó, Milák Kristóf, Szabó Szebasztián, Mészáros Dániel és Németh Nándor (b-j) a férfi 4x100 méteres gyorsváltó döntőjének eredményhirdetésén
Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

A 200 m gyors egyéni elődöntőben délután már egyszer úszó Németh Nándor kezdett, az első száznál harmadikként váltottunk a franciák után, következett Szabó Szebasztián, aki tartotta a bronzérmes helyet, a harmadik úszónk a fiatal Mészáros Dani sajnos csak negyedikként váltotta Milák Kristófot. Hát elég reménytelennek tűnt innét éremre feljönni. 

De nem Miláknak! Két helyet javítva, szinte meghalt a vízben az ezüstéremért! Mindent és mindenen túlt is beleadott ebbe az úszásba. Az időnk 3:12.43 másodperc. Az aranyat az olaszoktól lehetetlenség volt elvenni. 

„Kicsit megreccsentem az az igazság, a száz pillangó nem volt rossz, persze nem olyan, mint amilyet szerettem volna, de ha nincs mellettem valaki, aki vinni tud magával, mint például száz gyorson, akkor én sem tudom még magamból kihozni egyelőre a maximumot” - értékelte először a 100 méter pillangó döntőjét Milák.

A finálét bő tíz perccel követő 200 méter gyors elődöntőjével kapcsolatban megjegyezte, egy százas terhelés után a kétszáz óriási „szívás”, de emberileg és erkölcsileg is mindent megtett. - „A váltóban nyújtott teljesítményem is helytálló volt, mindent egy lapra tettem fel, és kiúsztam magam, nagyon örültem a második helynek” - mondta Milák, majd viccesen hozzátette, azért van itt, hogy feszegesse a határait és persze kicsit nyaraljon is.

Németh Nándor a váltó után arról beszélt, előzetesen nagyon bízott az ezüstéremben, azzal pedig tisztában volt, hogy az olimpiai második olaszokat nem lehet majd megfogni. - „Jobban élveztem a váltót, mint a saját úszásomat, valahogy ezt az agresszivitást kellene átvinni az egyéni számokban” - jegyezte meg.

Az újonc Mészáros Dániel örült annak, hogy hasonlóan jó időt úszott, mint délelőtt és kijelentette, harcolni fog azért, hogy megtartsa a helyét a csapatban.

Kapcsolódó írásaink