Sport

A világcsúcsát is legyőzte Sydney McLaughlin

Megszületett az első és valószínűleg utolsó világcsúcs a eugene-i atlétikai világbajnokságon: a 22 éves Sydney McLaughlin saját rekordját megjavítva nyerte a női 400 méteres gátfutást.

A világcsúcsát is legyőzte Sydney McLaughlin
Nem volt teljesen elégedett a futásával Sydney McLaughlin
Fotó: AFP/Jean-Marie Hervio

Napjaink atlétikájának vitathatatlanul legkiemelkedőbb versenyzője McLaughlin, akinek a fejlődése töretlen, 14 és 19 évesek között minden korcsoportban ő futotta a világ legjobb eredményét 400 méteres gátfutásban. A 175 centi magas, 60 kilós futó tartja az U18-as világcsúcsot 54.18-cal, a U20-as rekordot 52.75-tel, amelyhez senki sem jutott 1,5 másodpercen belül.

Tavaly McLaughlin 51.46 másodperces világcsúccsal győzött a tokiói olimpián, a rekordját június 25-én 51.41-re javította. A hazai közönség előtt a világbajnoki döntőben pedig „átfutotta” az 51 másodperces határt, fantasztikus 50.68-cal győzött a holland Femke Bol (52.27) és honfitársa Dalilah Muhammad (53.13) előtt. A világbajnok egy éven belül háromszor futott világcsúcsot.

Egy éven belül harmadszor javított világrekordot  Sydney McLaughlin
Egy éven belül harmadszor javított világrekordot Sydney McLaughlin
Fotó: AFP/ Yomiuri

„Azt hiszem, mindig van még mit javítani. Mert nincs olyan, hogy tökéletes verseny, szerintem ez sem volt egy szupertiszta futás. Csak hagytam, hogy testem azt tegye, amit annyit gyakoroltam. Hagytam, hogy felszabadítsam az Istentől kapott tehetséget” – mondta McLaughlin. 

A férfi 400 méter döntőjében is hazai siker született, a váltóval tavaly olimpiai bajnok Michael Norman hatalmas hajrával 44.29-cel nyert, a grenadai Birani James (44.48) és a brit Matthew Hudson-Smith (44.66)

„Sokat edzettem ezért az elsőségért – nyilatkozta Norman. – Nyilvánvalóan a tavalyi év nem sikerült jól, ezért nagyon keményen kellett dolgoznom, hogy visszatérjek oda, ahol voltam. Ez a pillanat örökké emlékezetes marad számomra.”

Két olimpiai győzelem után a bahamai Shaunae Miller-Uibo megszerezte első világbajnoki címét a női 400 méter fináléjában, a világ idei legjobbjával, 49.11 másodperccel nyert. A dominikai Marileidy Paulino 49.60-nal lett ezüstrémes, a harmadik Sada William pedig első barbadosi atlétanő, aki világbajnoki érmet nyert.

Két ezüst után végre aranyat nyert  Shaunae Miller-Uibo
Két ezüst után végre aranyat nyert Shaunae Miller-Uibo
Fotó: AFP/Yomiuri

„Számomra most nem az időeredmény volt a fontos, hanem az, hogy megnyerjem az aranyérmet, amely még hiányzott nekem” – nyilatkozta a 28 éves Miller-Uibo, aki 2015-ben második, 2017-ben negyedik, 2019-ben ismét második volt a vébén.

A női gerelyhajításban az ausztrál Kelsey-Lee Barber megvédte címét, több mint két méterrel előzte meg az amerikai Kara Wingert. „Ezzel a győzelemmel megerősítettem a helyemet a világ egyik legjobb gerelyhajítójaként. Ez szezon számomra kicsit hullámzó volt, de a világbajnoki győzelem volt a cél, s nagyon elégedett vagyok, hogy ezt teljesítettem” – nyilatkozta Barber, aki a világ idei legjobb eredményével (66,90) győzött.

Kapcsolódó írásaink