Sport

Sprintereket megszégyenítő befutó női 10 ezer méteren

Százas döntőnek is beillett volna a női 10 ezer méteres síkfutás befutója. A célba hárman zuhantak be – a nagy favorit olimpiai bajnok Sifan Hassan nem volt köztük.

Sprintereket megszégyenítő befutó női 10 ezer méteren
A célba hárman zuhantak be – a nagy favorit olimpiai bajnok Sifan Hassan (b) nem volt köztük
Fotó: MUSTAFA YALCIN / ANADOLU AGENC

A huszonnégy éves etióp Letesenbet Gidey tavaly a halasztott tokiói olimpián harmadik volt női 10 ezer méteren, ám a dohai világbajnokságon már vb-ezüstérmet szerzett e távon, előzetesen az ő és a holland Sifan Hassan küzdelmét jósolták a szakemberek az eugene-i világbajnokságon. Két etióp párharcát, ha úgy tetszik, hiszen az olimpiai, világ- és Európa-bajnok Hassan is Etiópiában született. Csak Gidey ott is maradt. Egy farmon nevelkedett Endameskelben, ahol sokat futkározott három idősebb testvére után...

Letensebet Gidey és Sifan Hassan párharca az egyik kiemelkedő pontja az idei vb-nek, hiszen tavaly a holland ugyan világcsúcsot futott júniusban, de a 29:06.82 perces rekordja csak két napig állt fenn, az etióp olimpiai válogatón Gidey elvette tőle és 29:01.03-ra faragta a csúcsot! (Viszont később az olimpián kikapott.) 

Objektum doboz

Az mostani döntőben Hassan szokásához híven kicsit hátrébb futott az élbolyban, bízott a hajrájában, míg Gidey sokat vezetett. Az utolsó körben aztán Hassan és mindenki fokozatosan a végső sebességbe kapcsolt, ám ezúttal nem történt meg a csoda, bár fogyott a távolság az élen haladó etióp világcsúcstartó és üldözői közt, de igazi veszélyt végül nem Hassan, hanem a két kenyai jelentette, a kétszeres ötezres világbajnok Hellen Obiri és Margaert Chelimo Kipkemboi. Mint a sprinterek úgy szedték a lábukat, ami Hassannak ezúttal nem kedvezett, csak negyedik lett 30:10.67 perccel.

Visszavágó ötezer méteren ugyanezen szereplőkkel. 

Kapcsolódó írásaink