Sport

Felmentették Blattert és Platinit

Felmentették Blattert és Platinit
Michel Platini (balra) és Sepp Blatter
Fotó: AFP/DPA/Franz Waelischmiller

A Bellinzonában június elején kezdődött perben a két sportvezetőt - más szabálysértések mellett - azzal vádolták, hogy megkárosították a FIFA-t kétmillió svájci frankkal, amelyet Platini 2011-ben kapott az 1998 és 2002 között végzett tanácsadói munkájáért. Az ügyészség a múlt hónap közepén húsz hónapos felfüggesztett börtönbüntetést kért mindkét vádlottra, és Platinire 2,2 millió svájci frankos pénzbírság is várt.

A védelem és a vád abban egyetértett, hogy a játékosként háromszoros aranylabdás, BEK-győztes, Európa-bajnok, vb-harmadik Platini valóban adott tanácsokat az említett időszakban, és a két fél 1999-ben írt is erről szerződést évi 300 ezer svájci frankos javadalmazásról, abban viszont már eltértek az álláspontok, hogy mi alapján érvényesített az UEFA-t 2007 és 2015 között irányító francia kétmillió svájci frankos követelést 2011-ben.

A vád szerint hamis számláról volt szó, a 86 éves Blatter és a 67 esztendős Platini viszont - miközben folyamatosan tagadták az ellenük felhozott vádakat - azzal védekeztek, hogy 1998-ban szóbeli megállapodást is kötöttek, és már eredetileg is nagyobb összegről volt szó, csak akkor a FIFA - pénzügyi nehézségei miatt - nem tudott többet fizetni.

A bíróság most a határozatát azzal indokolta, hogy a csalás nem volt kétséget kizáróan megállapítható, ráadásul a bíró szerint a szóbeli megállapodás hihető, illetve valószínűtlen, hogy Platini kizárólag a szerződésbe foglalt "csekély összegért" dolgozott volna.  

Az ügyre 2015-ben derült fény, a FIFA akkor hűtlen kezelésre hivatkozva - miután a kifizetésnek semmiféle szerződéses alapja nem volt - Platinit nyolc évre eltiltotta minden labdarúgással kapcsolatos tevékenységtől. Ezt később a nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) négy évre csökkentette.

Blatter 1998 és 2015 között volt a FIFA elnöke, a sportággal kapcsolatos mindennemű tevékenységre vonatkozó hatéves eltiltása októberben járt le, de aztán életbe lépett az a hat év és nyolc hónapra szóló büntetés, amelyet egyéb szabálytalanságok és törvénysértések miatt tavaly márciusban szabott ki rá a FIFA etikai bizottsága.

Kapcsolódó írásaink

Öt év börtönt is kaphat Blatter és Platini

ĀHétéves nyomozás után a svájci Bellinzonában megkezdődött Joseph Blatter és Michel Platini, a Nemzetközi (FIFA), illetve az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) volt elnöke pere