Sport

Elnéző Leclerc a Ferrari bakija miatt

Charles Leclerc igazán sportszerű. Bár minden oka meglenne arra, hogy a Ferrari vasárnapi rossz gumitaktikája miatt az élről elveszített Forma–1-es Brit Nagydíj után kicsit karcosan odaszóljon a csapat vezetőinek, nem tette.

Elnéző Leclerc a Ferrari bakija miatt
A csalódott Leclerc és a nevető Sainz a Brit Nagydíj futama után
Fotó: AFP/Ben Stansall

Az újságírók botrányszomjas, provokatív kérdései se tudták kihozni a béketűrésből a végül negyedik helyen célba ért pilótát. A monacói versenyző a saját Facebook-oldalán először is gratulált a győztes csapattárs Carlos Sainznak – „Megszolgáltad, hogy teljesüljön a gyerekkori álmod, szép munka!” –, majd hozzátette, a saját eredményét illetően csalódott, hiszen azok után, hogy az első körben megsérült az autója, szinte végig szárnyalt a Ferrarival, de az aszfalton vívott nagy csatákban az utolsó körökben nem tudott többet kihozni a használt gumikból. Erről a csapata tehetett, mert Leclerc az élen haladt a biztos győzelem felé, amikor egy biztonsági autós fázisban mindenkit kihívtak friss gumikért, a csapattárs Sainzot is, kivéve őt, akinek így kemény, lestrapált gumikon kellett volna megőriznie a vezetést.

Azt a BBC szakírója is kénytelen elismerni, hogy Leclerc az elbukott elsőség dacára nem veszítette el a bizalmát a csapatistállóban. A legtöbb, ami kihúzható volt belőle, hogy a saját világbajnoki győzelmi esélye kapcsán azt mondta: „Az nem jó. Jobb lenne, ha nem lennének ezek a problémák.” De még ebben is interjúban is ragaszkodott hozzá, hogy a címoldalaknak nem róla és a csalódottságáról kellene szólniuk, hanem Carlos csodálatos győzelméről.

Az olasz La Gazzetta dello Sport által kiállított silverstone-i bizonyítvány szerint Hamilton oroszlánként küzdött, de a legjobb Leclerc volt. Ezzel arra utaltak, hogy Leclerc az utolsó hat körön többször is eredményesen védekezett, illetve vágott vissza a mellette friss, lágy gumikon előzőknek, így a hétszeres világbajnok Lewis Hamiltonnak is. A spanyol La Vanguardia azt írta: „Carlos Sainz végre megízlelhette a győzelem édes ízét a Forma–1-ben. Nyolc idény és 150 futam kellett hozzá, de tökéletesen kihasználta a lehetőséget, hogy Silverstone-ban a pole-pozícióból rajtolhatott, és kemény küzdelemben a csapattársát, Charles Leclerc-t is megverte.” A legélesebben a svájci Blick láttatta a helyzetet: „Leclerc dühös – Sainz az új sztár: belháború a Ferrarinál.” Más kérdés, hogy ez merő bulvárfogás. A Ferrarinál sokkal okosabbak ennél. És végtére is meg tudták magyarázni a döntést. Azért nem hozták ki Leclerc-t is, mert túl közel lett volna egymáshoz a két gumicsere, és nem lehetett előre tudni, hány kör marad a végére, mikor megy ki a biztonsági autó, az összcsapatpontokat illetően ez tűnt a legkifizetődőbbnek, hiszen jó esélyük volt a dupla dobogóra. Ez pedig igaz.

Kapcsolódó írásaink