Sport

A Ferencváros igazolt és ünnepelt

Megvan a Ferencváros férfi labdarúgó-csapatának negyedik nyári szerzeménye: a 30 éves Rasmus Thelander.

A Ferencváros igazolt és ünnepelt
Tobak Csaba múzeumigazgató az Albert-szobor mellett beszélt a megnyitón
Fotó: MTI/Soós Lajos

A 30 éves védő a klub népligeti központjában aláírta a megállapodást, hamarosan csatlakozik a kerethez. A Fradinak nem kellett átigazolási díjat fizetnie érte, mivel az előző idény végén lejárt a szerződése legutóbbi klubjánál, az Aalborgnál. A Transfermarkt.de 600 ezer euróra becsüli a piaci értékét. A 191 centi magas belső védő profi karrierjének első klubja az Akademisk Boldklub volt, ahonnan 2012-ben szerződött az élvonalbeli Aalborg BK-hoz. Az aalborgiaknál 2012–2015, majd 2019–2022 között összesen 156 mérkőzésen szerepelt. A gárdával a 2013–2014-es idényben bajnokságot és kupát nyert, 2014-ben pedig az Európa-liga csoportkörében, majd az egyenes kieséses szakasz első körében is játszott. Légiósként 2015–2019 között a görög Panathinaikoszban, a svájci Zürichben és a holland Vitesse-ben futballozott.

Korábban mindössze két dán játékos szerepelt a magyar élvonalban, a lejátszott mérkőzéseket tekintve Thelandernek nem lesz nehéz gyorsan rekorderré előlépnie. Kenneth Christiansen éppen a Ferencvárosban 1994–1995-ben húsz, Emyl Lingh a Haladásban 2018-ban két mérkőzésen szerepelt az NB I.-ben. Rasmus Thelander az idei nyár negyedik igazolása a zöld-fehéreknél, a mali Adama Traoré, a holland Mats Knoester és a francia Xavier Mercier után.

Ugyancsak a Fradival kapcsolatos újdonság, hogy tegnap megnyílt a klub felújított múzeuma. (Éppen azon a napon, amelyen a Ferencváros labdarúgói 1965-ben megnyerték Torinóban a Vásárvárosok Kupáját.) Ezzel egy időben nyitották meg az Albert Flóriánnak szentelt időszaki emlékkiállítást a Groupama Arénában. Tobak Csaba múzeumigazgató kitért rá, hogy elengedhetetlenné vált a fejlesztés, már csak azért is, mert eddig a szurkolók nehezebben jutottak be az intézménybe, az új utcafronti bejárattal azonban a felújított Fradi Múzeum már közvetlenül fogadhatja a látogatókat a Groupama Aréna földszintjén.

A múzeumban helyet kapott az FTC történetét végigkísérő idővonal, felvonulnak a legjelentősebb sporthistóriai ereklyék, a „Legek fala” a ferencvárosi labdarúgáshoz köthető legjelentősebb rekordok, illetve csúcstartók előtt tiszteleg. Láthatók továbbá nyolc Fradi-korszak tipikus futballfelszereléseit, tárgyi emlékeket őrző retró öltözőszekrények, van a különösen emlékezetes gólokat bemutató vetítőterem is, és a múzeum központi terében felsorakoztatott klubtrófeák között díszeleg Albert Flórián Aranylabdája.

Kapcsolódó írásaink