Sport

Magyar csoda Angliában, 4:0-ra nyert a fociválogatott

A magyar labdarúgó-válogatott kedden 4-0-ra nyert Anglia vendégeként a Nemzetek Ligája A divíziójának negyedik fordulójában, így 69 év után diadalmaskodott újra a szigetországban, sikerével pedig a 3. csoport élére ugrott.

Magyar csoda Angliában, 4:0-ra nyert a fociválogatott
Újra megtörtént a csoda
Fotó: Adrian DENNIS / AFP

A nemzeti együttes legutóbb 1953-ban győzött Angliában, akkor az Évszázad mérkőzésén a Puskás Ferenc fémjelezte Aranycsapat diadalmaskodott 6-3-ra.

A magyar csapat tagjai győzelmüket ünneplik
A magyar csapat tagjai győzelmüket ünneplik
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

A keddi találkozón Sallai Roland duplázott, a hajrában betalált még Nagy Zsolt és Gazdag Dániel is.

Mivel a csoport másik meccsén a németek 5-2-re verték az Európa-bajnok olaszokat, a magyar válogatott az élre ugrott, és a csoportgyőzelemért játszhat szeptember 23-án, amikor a németek vendége lesz Lipcsében, majd három nappal később az olaszokat fogadja.

A hazaiak himnusza alatt az angol szurkolók a szigetország lobogóját formázó élőképpel köszöntötték kedvenceiket, ugyanakkor meglehetősen sportszerűtlenül viselkedtek addig, amíg a magyar himnusz szólt: előbb fütyültek, majd hangosan kiabáltak és énekeltek közben.

Az első percekben máris látható volt, hogy az angolok semmit sem akarnak a véletlenre bízni, igyekeztek folyamatosan a magyarok térfelén tartani a labdát, és nyomást helyezni a vendégvédelemre. Két lehetőséget ki is dolgoztak, de előbb a befejezésbe csúszott hiba, majd Dibusz kezében halt el a próbálkozás. Negyedóra elteltével egy veszélytelennek tűnő szituációban Styles harcolt ki szabadrúgást, melyből a védő Stones és Ramsdale kapus „segítségével” Sallai megszerezte a magyarok vezető gólját.

A folytatásban Marco Rossi együttese igyekezett továbbra is kompakt módon védekezni és kevés területet hagyni a házigazdák gyors játékosai számára. Az angolok ezzel együtt egy-két alkalommal veszélyeztettek, egyszer nagy helyzetben Saka és Bellingham egymást szerelte le a magyarok tizenhatosánál. A másik oldalon Szalai Ádám harcolt ki mesteri módon egy szabadrúgást, melynek elvégzése után Jamesnek a gólvonalról kellett kifejelnie a labdát. Az ellenakciónál Bowen lódulhatott meg, de a hátra sprintelő Szoboszlai nagyszerűen tisztázott előle a tizenhatoson belül.

A félidő hajrájához érve még veszélyesebbé vált a hazaiak játéka, legnagyobb helyzetük viszont az volt, amikor a menteni igyekvő Orbán a saját kapuja felé fejelte az oldalról beadott labdát: Dibusz résen és jó helyen volt, bravúrral hárított.

A magyar csapat gólöröme Sallai Roland második gólja után
A magyar csapat gólöröme Sallai Roland második gólja után
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

 Fordulás után változatlanul folyamatos nyomás alatt volt a magyarok kapuja, de a védekezés továbbra is rendben volt, igaz, néhány alkalommal kevés hiányzott az angoloknak az egyenlítéshez. Rossi tanítványai többségében jól és nagyon hatékonyan szűkítették a területet a saját térfelükön, ezzel a játékkal pedig komolyan meggyűlt az angolok baja. A magyarok szövetségi kapitánya végig a technikai zóna széléről irányított, egyszer annyira hevesen vitatva a játékvezető ítéletét, hogy sárga lapot is kapott.

A hazaiak számára a 70. perc hozta el a hidegzuhanyt, egy magyar ellentámadás végén ugyanis Sallai ismét eredményes volt, ezt pedig már a hazai közönség sem nézte el a kedvenceknek, többen nyomdafestéket nem tűrő szavakkal illették a háromoroszlánosok teljesítményét.

Sallai Roland (j), valamint az angol Aaron Ramsdale kapus (b) és Kyle Walker (b2) Sallai második gólja után
Sallai Roland (j), valamint az angol Aaron Ramsdale kapus (b) és Kyle Walker (b2) Sallai második gólja után
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Az angol futballisták is érezték, hogy nem hagyhatják annyiban a meccset, jóval nagyobb sebességre kapcsoltak és sorra dolgozták ki a kisebb-nagyobb lehetőségeket, hamarosan azonban Nagy Zsolt gólja már-már kegyelemdöféssel ért fel a számukra. A házigazdák ráadásul két perc múlva emberhátrányba is kerültek, így a slusszpoén Gazdag Dánielé lett, aki az utolsó előtti percben beállította a végeredményt.

Az angol játékosok a közönség hangos pfújolása és fütyülése kíséretében hagyták el a pályát, míg a magyarok a maroknyi Angliába elutazott szurkolójukkal együtt énekelték el a himnuszt, s ünnepelték a teljesen megérdemelt sikert.

Magyar szurkolók a labdarúgó Nemzetek Ligája 4. fordulójában játszott Anglia - Magyarország mérkőzésen wolverhamptoni Molineux Stadionban
Magyar szurkolók a labdarúgó Nemzetek Ligája 4. fordulójában játszott Anglia - Magyarország mérkőzésen wolverhamptoni Molineux Stadionban
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Rossi: Csapatként szenvedtünk és küzdöttünk

Marco Rossi, a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya szerint tanítványai csapatként, közösen szenvedtek és küzdöttek az angolok otthonában kedd este 4-0-ra megnyert Nemzetek Ligája-mérkőzésen.

„Már a sorsolás pillanatában tudtuk, hogy nagyon nehéz dolgunk lesz Anglia ellen, különösen idegenben, és azzal is tisztában voltunk, hogy vendégként meg kell szenvednünk a sikerért” - nyilatkozta a győzelem után az 57 éves olasz szakvezető, aki hangsúlyozta, az első védelmi vonalat alkotó támadóktól egészen a védőkig minden játékosa az együttesért, és a jó eredmény eléréséért küzdött.

„Néhány esetben szerencsénk volt, de azt tudni kell, hogy a futballban nem lehet elérni ehhez hasonló eredményt szerencse nélkül” - emelte ki Rossi, aki szerint az összes játékos kifogástalan módon követte a kidolgozott taktikát, és mindannyian annak megfelelően segítették egymást, ahogyan előzetesen eltervezték.

„Amikor a magyar válogatott képes igazi csapatként játszani, a legtöbb ellenfélnek nagyon nehéz dolga van, ha le akarja győzni” - foglalta össze a siker kulcsát a kapitány, majd jelezte: előzetesen senki nem számított arra, hogy négy találkozó - közte két angolok elleni - összecsapás után Magyarország hét ponttal a csoport élén áll majd, ennek ellenére „a földön kell maradni”.

„Van még hátra két mérkőzésünk ebben a sorozatban, ezekre majd szeptemberben kerül sor, és ha szerencsénk lesz, talán bent tudunk maradni ebben a divízióban, ami csoda lesz, mert előzetesen erről egyetlen magyar ember sem mert még álmodni sem” - jelentette ki Rossi, aki úgy fogalmazott: „nagyon boldog vagyok a fiúk, a szurkolók és az egész ország miatt”.

„Amikor megbíztak ezzel a feladattal, akkor azt mondtam a szövetség elnökének és a miniszterelnök úrnak is, hogy valamilyen nyomot akarok hagyni a magyar futball történetében. Azt remélem, hogy a mai este már jó alapot ad arra, hogy amikor majd meghalok - remélhetőleg minél később - akkor lesznek egyperces gyászszünetek az emlékemre a magyar labdarúgó-stadionokban. Ha így lesz, akkor nagy sikert értem el” - mondta az olasz szakember.

Angol újságírói kérdésre válaszolva Rossi kiemelte, ritka az olyan futballmeccs, amelyen ennyi helyzetből egyetlen gólt sem tud szerezni az angol csapat, de mivel a magyarok közben szinte minden komoly lehetőségükből betaláltak, a végeredmény egy csodával ér fel.

„Mi magunk is meglepődtünk ezen az eredményen, de azt hiszem, azt sem fogtuk még fel pontosan, hogy mit értünk el az elmúlt tíz napban. A labdarúgás ma már pillanatok alatt változik, biztos vagyok abban, hogy szeptemberben más körülmények között kell majd játszanunk a németek és az olaszok ellen, de most boldog vagyok. Az országért, amely számos olimpiai sportágban kiváló eredményeket ér el, de az utóbbi időben a futballban kevesebb sikerélménye volt. Nagyon örülünk annak, hogy örömet tudtunk okozni a szurkolóknak” - zárta nyilatkozatát Rossi.

Gareth Southgate, az angol szövetségi kapitány egy személyben vállalta a felelősséget a vereségért, és azt is jelezte, megérti a drukkerek és az újságírók csalódottságát.

Gareth Southgate gyenge eredményeket produkál az angolokkal az utóbbi hónapokban
Gareth Southgate gyenge eredményeket produkál az angolokkal az utóbbi hónapokban
Fotó: Paul ELLIS / AFP

„Mindkét magyarok elleni meccsen megpróbáltam lehetőséget adni fiatal játékosoknak, de nem sikerült megtalálnom azt az egyensúlyt, amire szükségünk lett volna egy jobb eredményhez. Ez az én döntésem volt, ezért mindkét esetben vállalom a felelősséget” - mondta Southgate.

Szalai Ádám: Nem először bizonyítjuk, hogy mire vagyunk képesek

Szalai Ádám, a magyar labdarúgó-válogatott csapatkapitánya szerint az együttes már nem először bizonyította be, hogy valójában mire képes.

„Azzal szeretném kezdeni, hogy ez az összecsapás már az első percben eldőlt, egy olyan szurkolótábor ugyanis, amelyik nem ül fel a rivális drukkerek provokációjának, már meg is nyerte a meccset” - fogalmazott a 34 éves futballista arra utalva, hogy a hazai szurkolók meglehetősen sportszerűtlenül előbb fütyültek, majd hangosan kiabáltak és énekeltek a magyar himnusz közben.

Szalai kiemelte, a Wolverhamptonba elutazott magyar szurkolók a mérkőzés ideje alatt végig megmutatták, hogyan és mennyit tudnak segíteni a nemzeti együttesnek.

Szalai Ádám vezetésével mértünk történelmi verést az angolokra
Szalai Ádám vezetésével mértünk történelmi verést az angolokra
Fotó: Adrian DENNIS / AFP

„A csapat előtt pedig le a kalappal, mert nem először bizonyítottunk, pedig kemény volt ez a tíz nap, ahogyan egymás után következtek a meccsek, de Marco Rossi hihetetlenül jól összerakta ezt a válogatottat” - nyilatkozta Szalai, aki szerint „jó úton vagyunk” az olasz szakemberrel, s a csapatkapitány reméli, hogy ezen az úton halad majd tovább az együttes.

„Nem könnyű az ilyen csapatok ellen játszani, mert világklasszisok vannak benne, akik egy-egy villanással képesek meccseket eldönteni, de nekünk sikerült végig az előzetesen eltervezett taktikánknál maradni, a lehetőségeinket pedig ki tudtuk használni” - mondta a svájci Basel támadója.

Kane: Ezt az estét el kell felejteni

A csapatkapitány Harry Kane elfogadhatatlannak nevezte az angol labdarúgó-válogatott második félidei összeomlását a Nemzetek Ligájában a magyaroktól elszenvedett 4-0-s vereség során, ugyanakkor azt kérte a szurkolóktól, hogy bocsássanak meg az együttesnek a keddi fiaskóért.

„Hosszú idő óta ez az első nagy vereségünk. Nem kell pánikba esni. Itt az ideje, hogy felemeljük a fejünket” - mondta a Tottenham Hotspur csatára. „Ezt az estét el kell felejteni, és menni tovább előre, felkészülni a világbajnokságra. Sokat tanulunk ebből, de nem szabad elfelejteni honnan jöttünk. Nem lesz minden meccs tökéletes”.

Az espn.com összeállítása szerint az angol válogatott 1928 márciusa óta nem kapott ki négygólos különbséggel hazai pályán: 94 évvel ezelőtt a skótok győztek 5-1-re Londonban.
További érdekesség, hogy Sallai Roland lett az első magyar válogatott játékos Puskás Ferenc és Hidegkuti Nándor óta, aki legalább két gólt tudott szerezni idegenben Anglia ellen.

Magyarország megalázta Angliát

Magyarország megalázta Angliát - ezzel a címmel számolt be az elképesztő magyar győzelemről a világ legnagyobb sportlapja a L'Equipe. A brit Sky Sports is hasonló címet adott: Magyarország megalázta a szerencsétlen Angliát.

A BBC címében azt írta, a magyarok tönkreverték az angolokat. A Guardian is a megalázás szót használja címében, és hozzáteszi, hogy az elmúlt 94 évben ez volt a legnagyobb hazai vereségük.

A német Bild Sallaira utalva A Freiburg sztárja kivégezte Angliát címmel írt cikket.

Sallai Roland (k) és az angol Reece James (b) párharca
Sallai Roland (k) és az angol Reece James (b) párharca
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

A magyar himnuszt kifütyülő angol szurkolókat dicséri a BBC 

A meccs előtti szomorú pillanat volt, amikor az angol szurkolók kifütyülték a magyar himnuszt. Csak remélni lehet, hogy az UEFA illetékesei ugyanolyan határozottak lesznek majd, mint amikor a magyar szurkolókat kellett büntetniük.

A minősíthetetlen magatartásról hihettük volna, hogy majd az angol sajtó kritizálja (a magyar szurkolók soha nem tették ezt), de nem: elképesztő módon az angol közszolgálati média még meg is dicsérte őket, mutat rá az Origo, amely arról számolt be, hogy a BBC tudósítója azt írta, a wolverhamptoni szurkolók láthatóan mindent megpróbáltak kihozni a meccsből (az ötvenes évek óta nem volt válogatott meccs Woverhamptonban), majd hozzátette: „Nem féltek attól sem, hogy hangot adjanak véleményüknek a magyar himnusz alatt”. Vagyis csak a szólásszabadsághoz fűződő jogaikat gyakorolták a tudósító szerint, aki azzal fejezte be sorait, hogy ismertette a magyarokra  kiszabott büntetést...

Szijjártó Péter: Az angolok pedig nyilván feljelentik magukat...

„Az angolok pedig nyilván feljelentik magukat....„ – kommentálta Szijjártó Péter miniszter a videóját, amit Wolverhamptonban készített az angol-magyar meccs előtt. 

Objektum doboz
Dibusz Dénes (b) és Nagy Zsolt (k), valamint az angol Jarrod Bowen
Dibusz Dénes (b) és Nagy Zsolt (k), valamint az angol Jarrod Bowen
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Orbán Viktor: Most kell szerénynek lenni

Most kell szerénynek lenni - értékelt Facebook-oldalán a miniszterelnök.

Nemzetek Ligája, A divízió, 3. csoport, 4. forduló:
Anglia-Magyarország 0-4 (0-1)

Wolverhampton, Molineux Stadion, 28 839 néző, v.: Clément Turpin (francia)
gólszerzők: Sallai (16., 70.), Nagy Zs. (80.), Gazdag (89.)
piros lap: Stones (82.)
sárga lap: Stones (37., 82.), Walker (85.)

Anglia:
Aaron Ramsdale - Kyle Walker, Marc Guéhi, John Stones, Reece James - Conor Gallagher (Mason Mount, 56.), Kalvin Phillips, Jude Bellingham (Phil Foden, 68.) - Bukayo Saka (Harry Maguire, 85.), Harry Kane, Jarrod Bowen (Raheem Sterling, a szünetben)

Magyarország:
Dibusz Dénes - Lang Ádám, Willi Orbán, Szalai Attila - Fiola Attila, Styles Callum (Nagy Ádám, 56.), Schäfer András, Nagy Zsolt - Sallai Roland (Nego Loic, 78.), Szoboszlai Dominik (Gazdag Dániel, 56.) - Szalai Ádám (Ádám Martin, 68.)

A csoport állása:
1. MAGYARORSZÁG   4   2  1  1   7-3  7 pont
2. Németország    4   1  3  -   8-5  6
3. Olaszország    4   1  2  1   5-7  5
4. Anglia         4   -  2  2   1-6  2

I. félidő:
16. perc: Szoboszlai végezhetett el szabadrúgást a bal oldalról, a kapu elé ívelt labdáját az egyik angol védő rossz helyre, Sallai elé fejelte, aki nem tétovázott, hat méterről tüzelt, a labda pedig Ramsdale karján megpattanva kötött ki a hálóban (0-1).

II. félidő:
70. perc: a csereként beállt Ádám Martin lódult meg a jobb oldalon, harcosan megtartotta a labdát, majd tökéletesen centerezett a középen érkező Sallainak, aki jobb külsővel a kapuba bombázott a vetődő Ramsdale mellett (0-2).
80. perc: egy jobb oldali beadást Nego fejelt kapura, de a védőről levágódó labda Ádám elé került, aki lekészítette a tizenhatos bal oldalánál érkező Nagy Zsoltnak, a felcsúti játékos pedig kapásból a rövid alsó sarokba lőtte a labdát (0-3).
89. perc: Gazdag lépett ki egy indítással, jól fedezte a labdát, majd nagyon higgadtan a kapuba perdített a kifutó Ramsdale felett (0-4).

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom