Sport

Bajusz-rángatás

„Többször is elmondtam már, nagyon erősek bennem a hazafias érzések. Ez a hétvége csodálatos lesz ilyen szempontból a hazánk számára. Egy hihetetlen királynő nagyszerű ünnepe. Ezen a hétvégén összejön az ország, mint általában a futball nagy versenyein, úgy érezzük, a múltban mi is néhányszor összehoztuk így az országot” – mondta Harry Kane, a Budapesten pályára lépő angol válogatott csapatkapitánya tegnap délután, még az otthoni edzőtáborban, a St. George’s Parkban.

Bajusz-rángatás
Az angol válogatott a St. George’s Parkban hangolódott a magyarok ellen
Fotó: AFP/Paul Ellis

Mind a Tottenham középcsatára, mind Gareth Southgate szövetségi kapitány kitért a tavalyi őszi két mérkőzésünkre, egyetértettek abban, hogy óriási különbség volt a magyar csapat budapesti és londoni teljesítménye között – de igaz ez a háromoroszlánosokra is.  Érdekes (de citálhatunk más jelzőt is…), hogy kérdést kaptak arról is, mit szólnak ahhoz, hogy a zárt kapus büntetés ellenére több mint harmincötezren szurkolhatnak a Puskás Arénában, hiszen az UEFA szabályai lehetővé teszik, hogy 14 éven aluli gyerekek ott legyenek, kísérőikkel.

Mindketten nagyon kulturáltan válaszoltak a nem kicsit provokatív felvetésre, Southgate még azt is hozzátette, ők is hasonló problémákkal küzdenek, náluk is lesz ilyen. (A brit sajtó ezt elismerte, csak hozzátette: nem olyan nagy számban lesznek gyerekek, mint Budapesten.)

Mi maradjunk a futballnál, mert különszámba férne csak el az utóbbi évek néhány negatív brit változásának taglalása. A mérkőzés kapcsán fontos, hogy az angolok szinte a legerősebb keretükkel jönnek, Phil Fodent kivéve, aki koronavírusos. Southgate nyilván fontosnak tartja ezt a meccset (is), de alkalmasint még fontosabbnak a vb-felkészülést, amelynek ez is az egyik állomása, még inkább a teljes júniusi mérkőzéssorozat. Az eddigi idei mérkőzéseiken (azon a kettőn) huszonkét játékost próbált ki, 2021-ben pedig tizenhat találkozón harmincheten játszottak, ez meglepően nagy szám.

A magyar csapatról szólva azt tudjuk, hogy Botka Endre kivált a sérülése miatt, de egyébként mindenki hadra fogható. Marco Rossi ugyanakkor nyilván súlyozni fog, nagyon kevés olyan játékosa lesz (ha lesz egyáltalán), aki a június 4. és június 14. közötti négymeccses menetelést végigjátssza.

Ezzel a mérkőzéssel indul számunkra a Nemzetek Ligája 3. kiírása 18 órától a Puskás Arénában. A csoport másik találkozóján, Bolognában a keddi ellenfél, Olaszország a németeket fogadja. Egy ilyen nehéz sorozatban, amelyhez fogható az ellenfelek játékerejét tekintve a magyar válogatott százhúsz éves történetében kizárólag az 1954-es világbajnokságon volt (akkor június 20. és július 4. között az NSZK, Brazília, Uruguay, majd újra az NSZK), felesleges esélyekről beszélni. Alkalmasint beérnénk azzal, ha megrángatnánk a három oroszlán bajuszát. Vagy legalább az egyikét.

Nemzetek Ligája, csütörtöki eredmények. A liga, 2. csoport: Csehország–Svájc 2–1, Spanyolország–Portugália 1–1. B liga, 2. csoport: Izrael–Izland 2–2. 4. csoport: Szerbia–Norvégia 0–1, Szlovénia–Svédország 0–2. C liga, 2. csoport: Ciprus–Koszovó 0–2, Észak-Írország–Görögország 0–1. 4. csoport: Bulgária–Észak-Macedónia 1–1, Grúzia–Gibraltár 4–0. D liga, 2. csoport: Észtország–San Marino 2–0. Pénteki eredmények. C liga, 3. csoport: Kazahsztán–Azerbajdzsán 2–0. D liga, 1. csoport: Lettország–Andorra 3–0.

Kapcsolódó írásaink

Jó magyar csapatra számít Southgate

ĀPozitív koronavírustesztet produkált Phil Foden, a magyarok elleni Nemzetek Ligája-mérkőzésre készülő angol labdarúgó-válogatott támadója

Fontos nekünk a Nemzetek Ligája

ĀAz Európa-bajnok olasz, az Eb-ezüstérmes angol, és a mindig mindenkire veszélyes német válogatott csoportjában a pontszerzés is bravúr