Sport

Fontos nekünk a Nemzetek Ligája

Tegnap kora este a wroclawi Lengyelország–Wales-mérkőzéssel megkezdődött a Nemzetek Ligája harmadik kiírása. A magyar válogatott eddig minden kiírásban lépett egyet feljebb, a C divízióban kezdett, majd 2020 őszén a B-ből jutott fel az A-ba. Nyilván viccelődhetnénk azzal, hogy innen már nem vezet feljebb út, de maradjunk a realitásnál: az Európa-bajnok olasz, az Eb-ezüstérmes angol, és a mindig mindenkire veszélyes német válogatott csoportjában a pontszerzés is bravúr.

Fontos nekünk a Nemzetek Ligája
Sallai Roland és Tyrone Mings a legutóbbi, angolok elleni meccsen
Fotó: AFP/Ben Stansall

Érdemesebb inkább globálisan a sorozatra tekinteni. A legjobbak között, az A divízióban négy csoportba osztották a tizenhat csapatot, aligha túlzás, hogy nekünk „sikerült” a legnehezebb kvartettbe kerülni. Ugyancsak A divíziós mérkőzés volt a szerdai esti lengyel–walesi, amelyet egyébként a brit vendégek vasárnapi világbajnoki pótselejtezője miatt hoztak előre. Ennek az osztálynak a csoportutolsói kiesnek majd a B divízióba, ahonnan a legjobbak, a csoportelsők felkerülnek.

Erős válogatottak vannak ott is, mint a svéd, a skót vagy éppen ukrán, utóbbi két csapat, amely tegnap lapzártánk után vb-pótselejtezős elődöntőt játszott, a Nemzetek Ligájában egy csoportban szerepel. Ebben a divízióban szerepelt volna az orosz válogatott, amelyet egyébként 2020 őszén éppen a magyar ütött el az A divízióba jutástól. Ám miután az UEFA kizárta a szbornaját a mostani sorozatból, az automatikusan kiesik 2024-re a C osztályba, eredeti ellenfeleit, az izlandi, az albán és az izraeli válogatottat nem fenyegeti a kiesés.

A C divízióba is tizenhat csapat jutott még, köztük olyanok, amelyek tudásuk alapján feljebb is lehetnének, mint a görög, az észak-macedón vagy a török válogatott. A D-ben már csak hét csapat szerepel.

Miután a magyar válogatott a 2020-as Eb-re is a Nemzetek Ligája-szereplésének köszönhetően kapott egy pluszesélyt, és a mostani vb-selejtezők pótselejtezős szakaszában is éppen csak lemaradt erről, fontos látni, hogy a Nemzetek Ligája-szereplés alapján hogyan lehet közel kerülni a 2024-es Eb mezőnyéhez. Érdemes visszakanyarodni ahhoz, hogy Marco Rossi csapata az A divízióban szerepel majd. Mivel a németek rendezőként automatikusan Eb-résztvevők, és várhatóan a további tizennégy csapatból nagyon sokan az Eb-selejtezős csoport első két helyén végezve egyenes ágon kijutnak a tornára, a magyar válogatottnak nagyon jó esélye lesz elérni a pótselejtezőt. Az Eb-re a rendezőn kívül húsz csapat kerül be a selejtezőcsoportból (a tíz csoport első és második helyezettjei), valamint három a Nemzetek Ligája kínálta pótvizsgát sikerrel megvívva.

Nemzetek Ligája. A divízió, 4. csoport. Lengyelország–Wales 2–1. Ma tíz mérkőzést rendeznek, köztük az A divízió 2. csoportjában a Csehország–Svájc-és a Spanyolország–Portugália-találkozót.

Kapcsolódó írásaink