Sport

Jelentősen változik az európai kupák lebonyolítása

Az UEFA végrehajtó bizottsága Bécsben megerősítette és hivatalossá tette a nemzetközi kupasorozatokra vonatkozó, 2024 nyarától érvényes változtatásokat. Ezek nagy részét már egy éve tervezi az európai szövetség, de hosszas egyeztetést folytatott az országos szövetségekkel és az euró­pai klubok szövetségével, így a „képlet” némileg változott.

Jelentősen  változik  az európai  kupák lebonyolítása
A Chelsea százhúszmillió eurót kapott tavalyi BL-győzelméért
Fotó: AFP/Michael Steele

Harminckettőről harminchatra nő a főtáblások száma. Az így megnyíló négy hely reálisan egy tekintetben érinti majd a magyar résztvevőt: immár nem négy, hanem öt csapat kerül be a selejtezőből,
a bajnokok útjáról a főtáblára.

A további három új hely egyike az aktuális UEFA-ranglista ötödik helyén álló ország bajnoki harmadik helyezettjét illeti, míg kettő azt a két országot, amelyek csapatai az aktuális előtti utolsó európai kupaszezonban a legjobb teljesítményt nyújtották.

Fontos újdonság, hogy megszűnik a hagyományos értelemben vett csoportkör, a harminchat csapatot egyetlen „ligába” sorolják. A sakkból ismert svájci rendszer szerint kapnak majd ellenfelet a klubok, mégpedig hasonló tudásszintűt, hasonló pozícióban lévőt. A korábban tervezett tízzel ellentétben minden alakulatra nyolc mérkőzés vár (négy otthon és négy idegenben), nyolc ellenféllel szemben. A nyolcadik forduló után a tabella első nyolc helyezettje egyenesen a nyolcaddöntőbe jut, míg a 9–24. helyezett együttesek oda-visszavágós alapon mérkőznek a további nyolc helyért.

Az Európa-liga és a Konferencia-liga is 36 csapatosra bővül, az El-ben nyolc, a Kl-ben hat mérkőzést vív minden csapat. A találkozókat a döntőig, a mostanihoz hasonlóan, keddtől csütörtökig játsszák.

A Bajnokok Ligája kétségtelenül nagy üzlet. Az UEFA éppen szerdán hozta nyilvánosságra az előző kiírás – ha úgy tetszik, a legutóbbi, már lezárt sorozat – adatait, ennek alapján a 2020–2021-es BL-idényben a győztes Chelsea kereste a legtöbb pénzt, míg a Ferencváros a legkevesebbet. Az angol klub 120 millió eurót (44,4 milliárd forintot) keresett, ebben a tekintetben egymillió euróval megelőzve döntős ellenfelét, a Manchester Cityt (119). Nem maradt sokkal le mögöttük a két további elődöntős, a Real Madrid és a Paris Saint-Germain (110) sem.

Emlékezetes, hogy a huszonöt év után ismét a főtáblán szereplő Ferencváros – a Barcelona, a Juventus és a Dinamo Kijev csoporttársaként – egy pontot szerzett.

A BL-szereplésért 18,45 millió eurót, azaz 6,8 milliárd forintot kap. A jelzett idényben 1,9 milliárd euró volt a résztvevők összdíjazása, ez az összeg immár kétmilliárd eurónál is több.

Az Európa-liga összdíjazása mindössze 28 százalékát teszi ki a BL-ének, 541 millió euróhoz jutottak a részt vevő klubok. A győztes Villarreal 33,1 millióval gazdagodott. Ugyanakkor a fenti számokból kiindulva vélelmezhető, hogy a Ferencváros, miután tavaly ősszel az Európa-liga főtábláján szerepelt, jövő ilyenkor is számíthat körülbelül kétmilliárd forintra.

Kapcsolódó írásaink

Milliókért rúghatja a gólokat Haaland

ĀAmennyiben az angol klub minden, még nyitott kérdésben meg tud egyezni a norvég csatárt képviselő ügynökséggel, Erling Haaland 2022. július elsejétől a City játékosa lesz.