Sport

Rajtra kész a Giro d’Italia mezőnye

A csapatbemutatóval elkezdődött a pénteken Budapestről rajtoló Giro d’Italia országúti kerékpáros körverseny programja a Hősök terén.

Rajtra kész  a Giro d’Italia mezőnye
Sorra mutatkoztak be a csapatok, a Groupama együttesében a negyedik Valter Attila
Fotó: MH/Purger Tamás

A Giro első három szakaszát rendezik Magyarországon: a pénteki nyitónapon Budapestről Visegrádra teker a mezőny, majd szombaton a fővárosban lesz egy időfutam, vasárnap pedig Kaposvár és Balatonfüred között teljesítenek a versenyzők bő kétszáz kilométert. „Elkezdődött Magyarországon a világ egyik legnagyobb sporteseménye a csapatbemutatóval” – hangsúlyozta Révész Máriusz aktív Magyarországért felelős kormánybiztos, aki leszögezte: egyetlen más sportesemény sem ad ennyi lehetőséget a természeti szépségek, a kulturális örökség bemutatására, mint a háromhetes körverseny, a legnagyobb kerékpáros viadalok egyike.

Giro
Fotó: MH/Purger Tamás

A harmadik Girójára készülő Valter Attila célja egy szakasz megnyerése vagy legalább egy etapon a legjobb három közé kerülés. „Jó formában vagyok, tudtam eleget pihenni az alpesi körverseny után. Fejben is fel tudtam készülni” – nyilatkozta az MTI-nek a Groupama–FDJ magyar versenyzője, aki a tavalyi viadalon három napig vezetett összetettben, így viselhette a rózsaszín trikót.

Giro
Fotó: MH/Purger Tamás

Mauro Vegni, a Giro versenyigazgatója kiemelte: igyekeznek a lehető legkevesebb gondot okozni a forgalomkorlátozásokkal és lezárásokkal, ám tisztában vannak vele, hogy egy ilyen horderejű sportesemény jelent nehézségeket. Óberling József rendőr ezredes, az ORFK közlekedésrendészeti főosztályának vezetője ismertette a háromrétegű biztosítást: elsőként a fix helyszínek (rajt- és célvárosok), másodrészben a versenyútvonal teljes, hermetikus biztosítása áteresztési pontokkal, harmadrészt pedig a mezőny és a teljes karaván biztosítása motoros rendőrökkel.

Giro
Fotó: MH/Purger Tamás

Hangsúlyozta: behajtási, várakozási és megállási tilalmak lesznek érvényesek az útvonalak jelentős részén az adott versenynapokon, az ezeket megszegő járműveket elszállítják, ezzel kapcsolatban a 06-80-180-780-as telefonszámon lehet érdeklődni. A szombati budapesti időfutam teljes hosszában kordonozva lesz, a keresztirányú tömegközlekedés sem fog működni, a Hősök teréről percenként induló versenyzők mindegyikét motoros rendőr vezeti fel.

Giro
Fotó: MH/Purger Tamás

Kapcsolódó írásaink