Sport

A világ egyik legnagyobb sporteseménye kezdődik meg Budapesten

Révész Máriusz szerint a világ egyik legnagyobb sporteseménye kezdődik meg a pénteken Budapestről rajtoló Giro d'Italia országúti kerékpáros körverseny szerdai csapatbemutatójával.

A világ egyik legnagyobb sporteseménye kezdődik meg Budapesten
Révész Máriusz, az aktív Magyarországért felelős kormánybiztos a Felvezető kör elnevezésű rendezvényen, a Giro d'Italia kerékpáros körversenyen induló Valter Attila, a Groupama-FDJ kerékpárcsapat tagja és a támogatóinak szervezett közös kerékpározás után a Hősök terén 2022. május 3-án
Fotó: MTI/Mohai Balázs

A Giro első három szakaszát rendezik péntektől vasárnapig Magyarországon, amelyet korábban még egyik háromhetes verseny sem érintett.

„Két évnyi közös gyötrődés után végre itt vagyunk a Nagy Rajt pillanatában” - fogalmazott Mauro Vegni, a Giro versenyigazgatója a szerdai sajtótájékoztatón. Kiemelte: igyekeznek a lehető legkevésbé gondot okozni a forgalomkorlátozásokkal és lezárásokkal, ám tisztában vannak vele, hogy egy ilyen horderejű sportesemény jelent nehézségeket.

„A mai napon el fog indulni Magyarországon a világ egyik legnagyobb sporteseménye a csapatbemutatóval” - hangsúlyozta Révész Máriusz aktív Magyarországért felelős kormánybiztos, aki leszögezte: egyetlen más sportesemény sem ad ennyi lehetőséget a természeti szépségek, a kulturális örökség bemutatására, mint a háromhetes körversenyek, a legnagyobb kerékpáros viadalok egyike.

Emlékeztetett: rendkívül szomorúak voltak, amikor 2020-ban le kellett mondani a pandémia miatt a Giro-rajtot. Rámutatott ugyanakkor, hogy nem volt még Magyarországon akkora elmaradt sportesemény, amelynek olyan haszna lett volna, mint annak a Giro-rajtnak.

„Azóta van kerékpáros sztárunk, Valter Attila, és nem az akkor kalkulált egy, hanem három magyar rajtol el Budapestről” - mondta a kormánybiztos, megemlítve: Valter 2020-as indulása előtt egyedül Bodrogi László szerepelt az olasz körversenyen magyarként, azóta tavaly Dina Márton indult, idén pedig Fetter Erik és Peák Barnabás mutatkozik be.

„Rózsaszínben látom a magyar kerékpározás jövőjét” - fogalmazott Révész Máriusz. Elárulta: négy fontos szempont lebegett a szemük előtt a verseny Magyarországra hozása kapcsán: a fantasztikus országmarketing lehetősége, a magyar kerékpársportnak adható lendület, a közösségi élmény - Olaszországban napi 300 ezer ember szurkol az utak mellett -, illetve a kerékpározás népszerűsítése.

Megemlítette: a pápalátogatás sem volt bonyolultabb esemény biztosítás szempontjából. Egyúttal fegyelmezettséget kért a nézőktől, hogy biztonságos távolságból szurkoljanak a kerékpárosoknak. Kitért rá: a szurkolók a járványhelyzet miatt közvetlenül nem találkozhatnak a versenyzőkkel.

Közlekedési korlátozások lesznek a verseny kapcsán

Óberling József rendőrezredes, az ORFK Közlekedésrendészeti Főosztályának vezetője ismertette a háromrétegű biztosítást: elsőként a fix helyszínek (rajt- és célvárosok), másodrészben a versenyútvonal teljes, hermetikus biztosítása áteresztési pontokkal a polgárőrséggel közösen - ez a girohungary2022.hu portálon és a rendőrség weboldalán, a police.hu-n elérhető -, harmadrészt pedig a mezőny és a teljes karaván biztosítása motorosrendőrökkel.

Hangsúlyozta: behajtási, várakozási és megállási tilalmak lesznek érvények az útvonalak jelentős részén az adott versenynapokon, az ezeket megszegő járműveket elszállítják, ezzel kapcsolatban a 0680180780-as telefonszámon lehet érdeklődni. Javasolta egyúttal az útvonaltervező alkalmazások használatát, különösen Visegrád felé Szentendre és Esztergom irányából, illetve vasárnap Tihany környékén.

Megemlítette, hogy a szombati időfutam teljes hosszában kordonozva lesz, a keresztirányú tömegközlekedés sem fog működni, a Hősök teréről percenként induló versenyzők mindegyikét motorosrendőr vezeti fel.

Bodor Ádám, a BKK mobilitásfejlesztési igazgatója rámutatott: már a mai (szerdai) 18 órakor kezdődő csapatbemutató kapcsán lesznek korlátozások a Hősök tere környékén.

A pénteki Grande Partenza kapcsán még jelentősebb lezárásokra kell számítani, a közösségi közlekedés használatára kérte a fővárosban drukkolókat, ezt elősegítve a kisföldalatti sűrűbben közlekedik.

Szombaton az egyéni időfutam hatása még jelentősebb lesz a tömegközlekedésre, tájékozódni a bkkinfo.hu és a BudapestGO utazástervező alkalmazás segítségével lehet.

A harmadik szakasz befutója miatt Balatonfüreden is korlátozásokkal kell számolni

A hétvégén pedig Balatonfüreden és térségében lesz forgalomkorlátozás a verseny harmadik szakaszának befutója miatt.

A viadal mintegy kétszáz tagú mezőnye vasárnap, az utolsó magyarországi szakaszán Kaposvárról startol, majd Nagykanizsán és Tihanyon át érkezik - várhatóan délután 5 és fél 6 között - a balatonfüredi célba.

A befutó a 71-es út-Tihanyi műút-Széchenyi utca útvonalon lesz. Emiatt forgalomkorlátozásokra, útlezárásokra kell számítani azon a szakaszon: már szombattól nem lehet megállni a Borsos Miklós utcai, a Huray utcai, a Honvéd utcai és a Zákonyi Ferenc utcai parkolóban. Fizetés ellenében a Csokonai utcai, a Zsigmond utcai, a Park utcai, a Séta utcai, a Szabadság utcai, a Castricum téri és az Esterházy strandi parkolót lehet majd használni. Ingyenes lesz a parkolás a Kisfaludy strand melletti, a Vasút utcai és a kemping előtti parkolókban.

A versenyt a Széchenyi utcán kísérhetik majd figyelemmel a nézők.

Kapcsolódó írásaink

Három a magyar igazság

ĀHétfőn eldőlt, hogy az idei Giro d’Italia olasz kerékpáros országúti körversenyen, amely rendhagyó módon Budapestről rajtol pénteken, három magyar bringás is ott lesz