Sport

Magasra tetette a lécet önmagának Bakosi Péter

Az új nyíregyházi sportcsarnokban rendezett fedett pályás országos atlétikai bajnokságon a hazai nézők örömére Bakosi Péter 222 centis egyénicsúcs-beállítással nyerte a magasugrást. A Nyíregyházi Sportcentrum 28 éves versenyzőjével kilencedik bajnoki elsősége után beszélgettünk.

Magasra  tetette a lécet önmagának Bakosi Péter
Bakosi Péter
Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

– Joggal irigykednek a korszerű csarnokuk miatt a nyíregyházi atlétákra?

– Igen, mert végre télen nemzetközi színvonalú létesítményben edzhetünk. Korábban a főiskola csarnokában készültünk, de annak beszakadt a teteje, így sokszor télen is kint edzettünk. A tavaly elkészült atlétikai centrum valóban európai színvonalú. A múlt héten átadott csarnokban pedig az atlétikai pálya mellett vívóterem, konditerem, dobóterem és egy kis hotel is van. Tehát minden tárgyi feltétel adott a felkészülésünkhöz.

– Kilencedik bajnoki aranyérmét fedett pályán 222 centivel nyerte. Elégedett volt?

– A helyezéssel igen, az eredményem lehetett volna jobb is. A hazai mezőnyben egyre erősebb riválisom a 19 éves Török Gergely, aki a bajnokságon átugrotta a 219 centit, ezt én elsőre levertem. Két ugrásomat átvittem 222-re, s másodikra sikerült átugranom, Gergelynek viszont nem. Így egy nagyon izgalmas párharcban győztem.

– Hogyan lett apja, Bakosi Béla mellett Deutsch Péter az edzője?

– Már korábban is dolgoztam együtt az MTK edzőjével, és a továbbfejlődésem érdekében újra összefogtunk. Édesapám irányítja a fizikai felkészülést, míg Péter a technikait.

– Mestere, Deutsch 227 centivel huszonkét éve csúcstartó fedett pályán, édesapja hármasugrásrekordját pedig harmincnégy éve nem tudták megjavítani. Ug­róink eredményei miért fejlődnek vissza?

– Ennek nagyon sok összetevője van… Legjobb szakembereink is keresik erre a kérdésre a választ. Mindenesetre magasugrásban szabadtéren 226-tal már két centire megközelítettem az országos rekordot. És bízom abban, hogy megjavítom.

– A márciusi fedett pályás világbajnokságra 233 centi az indulási szint. Hisz abban, hogy egyszer kijuthat egy világversenyre?

– Hát, persze! Ha nem hinnék ebben, akkor miért csinálnám? Úgy érzem, ha tovább tökéletesítem a technikámat, ha fejlesztem az összpontosító képességem, akkor elérhetem a nemzetközi szintet. Mert magasugrásban is sok minden fejben dől el…

Kapcsolódó írásaink

Kozák csúcsa ragyogott ki a szürkeségből

ĀTörténelmi országos atlétikai bajnokságot rendeztek a hétvégén Nyíregyházán, mert a fedettpályán először küzdhettek versenyzőink érmekért vidéken, mégpedig a nemrég átadott korszerű csarnokban