Sport

Mindkét Liu testvér pontszerző helyen végzett 1500 méteren

Liu Shaoang negyedik, testvére, Liu Shaolin Sándor hatodik, míg Krueger John-Henry 11. helyen végzett a rövidpályás gyorskorcsolyázók 1500 méteres számában a pekingi olimpia szerdai versenynapján.

Mindkét Liu testvér pontszerző helyen végzett 1500 méteren
A 4. helyen végzett Liu Shaoang és a 6. helyezett Lui Shaolin Sándor a férfi rövidpályás gyorskorcsolyázók 1500 méteres versenyének döntője után a Fővárosi Fedett Stadionban a pekingi téli olimpián 2022. február 9-én
Fotó: MTI/Kovács Tamás

A két Liu - akik a vegyesváltóval már szereztek bronzérmet szombaton, Liu Shaoang pedig 1000-en is harmadik volt - az A döntőben összekerült három a dél-koreaival, Li Dzsune Szeóval, a világbajnok és olimpiai ezüstérmes Hvang Te Honnal és Park Dzsang Hjukkal, továbbá az olimpiai, világ- és Európa-bajnok, vk-második, orosz Szemjon Jelisztratovval, a vb-negyedik kanadai Steven Dubois-val, a brit Farrel Treacyvel, a kazah Adil Galihmetovval és az olasz Yuri Confortolával.

A továbbjuttatások miatt rekordot jelentő tíz versenyző várta a rajtot. A bemutatásnál a Liu fivérek nagy tapsot kaptak.

A tömegben az első sorban rajtolt a két magyar, eleinte vezettek is, majd fokozatosan csúsztak vissza, voltak a 3-4., majd 5-6. pozícióban is, a hajrát pedig a 4-5. helyen kezdték. Az élen Hvang diktálta az iramot Dubois előtt, ráadásul jól összedolgoztak, tempójukat még Jelisztratov bírta, mögötte viszont kissé leszakadtak a magyarok. Az élcsoport végül ebben a sorrendben végzett a dobogós helyeken.

Mögöttük jött be Liu Shaoang negyedikként, Li pedig megelőzte az 1000 méteres döntőben kizárt, friss olimpiai csúcstartó Liu Shaolint, akinek négy évvel ezelőtti ötödik helye után így meg kellett elégednie a hatodikkal.

A finálé a hatalmas létszám ellenére meglepően nyugodt volt, nem nagyon kellett videóznia a zsűrinek, amely nem is büntetett meg senkit.

A világkupában 17. Krueger - aki amerikai színekben négy éve 1000-en ezüstérmes volt, két napja viszont a negyeddöntőből kizárták és 14. lett - az orosz Gyenyisz Ajrapetjan, a holland Sven Roes, a belga Stijn Desmet, a japán Josinaga Kazuki és a lett Rienis Berzins ellen futotta a hatfős B finálét.

A magyar versenyző eleinte hátul haladt, majd hirtelen felment másodiknak. A többiek egyesével visszaelőzték, így megint ötödik lett, de remek hajrával előbb a harmadik, majd az első helyre ért fel, így 2:18.059 perccel megnyerte a kisdöntőt, összesítésben pedig a 11. lett.

Nagyon jó eredménynek tartja Bánhidi Ákos, magyar rövidpályás gyorskorcsolya-válogatott edző-menedzsere, hogy a Liu testvérek pontszerző helyen zártak a leggyengébb számukban, 1500 méteren a pekingi téli olimpia szerdai versenynapján.

Bánhidi: nagyon jó eredmény a két pontszerző hely

Nagyon jó eredménynek tartja Bánhidi Ákos, magyar rövidpályás gyorskorcsolya-válogatott edző-menedzsere, hogy a Liu testvérek pontszerző helyen zártak a leggyengébb számukban.

Az MTI-nek elmondta: komoly és fegyelmezett versenyzéssel lett Liu Shaoang negyedik, Liu Shaolin Sándor pedig hatodik.

„A zsenialitásukat mutatja, hogy két nappal a vitatott 1000 méteres finálé után összeszedték magukat, és azon a távon, amely a legkevésbé fekszik nekik, az érmekért harcoltak. A fizikai állapotuk alapján várható volt, hogy jól mennek, de mentálisan is rendben kellett lenniük” - fogalmazott a szakember.

Az edző-menedzser Liu Shaoangban érzi leginkább, hogy 500 méteren nagyot villanthat, mivel a világ legjobb sprintereinek szűk élmezőnyéhez tartozik, szerinte hatalmas lehetőség előtt áll, de igaz ez bátyjára, Liu Shaolinra is.

„Sanyiban éreztem most is az indulatot a két nappal ezelőtt történtek miatt, de ezt remekül tudta kezelni” - tette hozzá Bánhidi, aki a két női versenyzővel kapcsolatban elmondta, Jászapáti Petra nagyszerűen korcsolyázott, országos csúcsot futott, míg Kónya Zsófia sajnálatos módon elesett.

Téli olimpia, Peking
Rövidpályás gyorskorcsolya, férfi 1500 méter

1. Hvang Te Hon (Koreai Köztársaság) 2:09.219 perc
2. Steven Dubois (Kanada)2:09.254
3. Szemjon Jelisztratov (Orosz Olimpiai Bizottság) 2:09.267
4. Liu Shaoang (Magyarország) 2:09.409
...6. Liu Shaolin Sándor (Magyarország) 2:09.953
...11. Krueger John-Henry (Magyarország) - B döntő 1. hely

Kapcsolódó írásaink