Sport

Már hivatalos: Tom Brady visszavonul

Tom Brady kedden hivatalosan bejelentette, hogy befejezi pályafutását az észak-amerikai profi amerikaifutball-ligában (NFL).

Már hivatalos: Tom Brady visszavonul
Tom Brady kedden hivatalosan bejelentette, hogy befejezi pályafutását
Fotó: AFP/Maddie Meyer

„Mindig is hittem, hogy ha nincs meg a százszázalékos elkötelezettség, akkor nem lehet sikeresnek lenni. Nehéz leírnom, de már nincs meg ez az elkötelezettség” - írta közösségi oldalán a 44 éves irányító, aki hozzátette, az elmúlt 22 évben mindent megtett, ami tőle telhető. - „A pályán vagy az életben nincs rövid út a sikerhez. A siker az, amit annyira szeretek. Minden nap egy fizikai, mentális és érzelmi kihívás volt, amely lehetővé tette számomra, hogy a lehető legtöbbet hozzam ki magamból”.

Brady 2000 és 2019 között a New England Patriots játékosa volt, csapatával hat Super Bowl-t nyert. Ehhez még egyet hozzátett a Tampa Bay Buccaneersszel, amellyel 2020-as odaszerződése után tavaly februárban bizonyult a legjobbnak.

A liga történetének egyetlen hétszeres bajnoka minden jelentősebb statisztikai mutatóban - TD-passzok, győzelmek, passzolt yardok - vezeti az NFL örökrangsorát. Háromszor választották az idény és ötször a Super Bowl legértékesebb játékosának.

Brady január 23-án játszotta utolsó mérkőzését, amikor a Tampa Bay Buccaneers a rájátszás második körében, a főcsoport-elődöntőben búcsúzott a Los Angeles Ramsszel szemben.

Övé a legtöbb touchdown-passz (624) és a legtöbb passzolt yard (84 250). Huszonkét szezont játszott az NFL-ben, ezekből húszat a New England Patriotsban, kettőt pedig a Tampa Bay Buccaneersben. Senki sem szerzett nála több győzelmet az alapszakaszban (243), de a rájátszásban (35) sem. A mostani, a 2021-es idényben nyújtott teljesítménye – az alapszezont az NFL-ben a touchdownok és passzolt yardok terén is legjobbként zárta – arra utal, hogy az irányító, a quarterback a lehető legmagasabb szinten is képes lett volna folytatni a pályafutását.

Kapcsolódó írásaink