Sport

Alisson kapott két piros lapot, meg nem is

Január utolsó néhány napja – az Afrikai Nemzetek Kupája negyeddöntői mellett – a világbajnoki selejtezőké a nemzetközi futballéletben.

Alisson kapott két piros lapot, meg nem is
A VAR úgy ítélte meg, hogy a brazil kapus kungfu-rúgása nem érdemelt piros lapot
Fotó: AFP/Santiago Arcos

Dél-Amerikában, miután a brazil és az argentin válogatott már tavaly biztosította helyét a katari tornán, elsősorban a többi csapat szempontjából fontos, vagy volt fontos az egyetlen januári forduló. A továbbra is listavezető brazilok nagyon hektikus mérkőzésen játszottak 1–1-es döntetlent a harmadik helyen álló ecuadoriakkal. Alisson Beckernek két piros lapot is felmutatott a játékvezető – kapus esetében ez világcsúcs, ha szabad ennyit tréfálni –, de végig a pályán maradhatott, mert a VAR mind a két esetben hibásnak minősítette az eredeti döntést.

Az argentinok 2–1-re győztek Lionel Messi és a koronavírusos szövetségi kapitány Lionel Scaloni nélkül is az Atacama sivatagban, a világ egyik legszárazabb városában, Calamában. Ángel Di María és Lautaro Martínez lőtte a gólokat. A chileiek a vereséggel a hetedik helyen állnak, de a negyedik, még továbbjutásra álló uruguayiak előnye csupán három pont velük szemben. A Celeste nagyon fontos, 1–0-s győzelmet aratott, éppen három pontot szerzett Asunciónban. A régi gárda sikere volt ez, a 35 éves Diego Godin labdáját kortársa, az éppen múlt hétfőn a születésnapját ünneplő Luís Suárez küldte a paraguayi kapuba.

A közép-amerikai zónában tulajdonképpen papírforma-eredmények születtek, az első három helyezett kivétel nélkül győzött. Mexikói Jamaicát (idegenben, 2–1), az Egyesült Államok Salvadort (otthon, 1–0), Kanada pedig Hondurast (idegenben, 2–0) verte meg. Costa Rica 1–0-ra legyőzte a közvetlen riválisát, panamát, s még reménykedhet a pótselejtezős hely elérésében.

Ázsiában még kedden is lesz egy forduló, azon Dél-Korea és Szaúd-Arábia is bebiztosíthatja a helyét a harminckettes vb-mezőnyben. Iránnak már nem kell izgulnia, célba ért. Az első nem dél-amerikai vagy európai gárda lett, amelyik sikerrel vette a selejtezőket.

Kapcsolódó írásaink

Az Öreg Hölgy legdrágább violája

ĀOlaszország a nagy bejelentésre vár: már csak a sikeres (állítólag szombati) orvosi vizsgálat hiányzik ahhoz, hogy tényleg minden akadály elháruljon Dusan Vlahovics klubváltása elől