Sport

Az Öreg Hölgy legdrágább violája

Olaszország a nagy bejelentésre vár: már csak a sikeres (állítólag szombati) orvosi vizsgálat hiányzik ahhoz, hogy tényleg minden akadály elháruljon Dusan Vlahovics klubváltása elől. A huszonkét éves szerb csatárért minden bónuszt
figyelembe véve körülbelül 75 millió eurót fizetne a Juventus a Fiorentinának, a firenzei klub három és fél évvel ezelőtt nem egészen kétmillió euróért jutott a játékoshoz.

Az Öreg Hölgy  legdrágább  violája
Dusan Vlahovicsnál csak Gonzalo Higuaínért fizetett többet egy olasz klub egy másiknak
Fotó: AFP/NurPhoto/Lisa Guglielmi

Vlahovicsot már a mostani átigazolási időszak előtt úgy emlegették, mint aki ennek a hónapnak a rekordere lehet, de kérőiként elsősorban angol és spanyol klubokat emlegettek, az Arsenallal az élen. Ám az utóbbi napokban, talán Federico Chiesa sérülése miatt is a Juventus, az Öreg Hölgy is beszállt a táncba.

Torinóban tisztában voltak azzal, hogy a Fiorentina most akar nagy pénzt keresni Vlahovicson, akinek a következő nyáron már csak egy év lett volna szerződése lejártáig. A fizikailag roppant erős, emellett gólérzékeny, 2000-es születésű támadót nem ok nélkül hasonlítják Erling Haalandhoz. Akadt az olasz sajtóban, aki még tovább ment, és úgy vélte, Vlahovics egyesíti magában Bobo Vieri erejét, David Trezeguet gólképességét és Zlatan Ibrahimovic fejjátékát – ami azért nem rossz.

Ennek megfelelő léptékű az ajánlat is, 65 millió euró alapként, további eredményességi jutalékok. A Juve évi hétmillió eurós fizetést ajánl a játékosnak, aki eddig nagyjából tíz–tizenegy százalékát kapta a Fiorentinánál, vagyis a Violáknál. Értéke a mostani „árfolyamához” van közelebb: a legutóbbi két olasz szezonban senki sem szerzett eddig nála több gólt (38-at), és a másik három nagy európai bajnokságban is csupán hárman előzik meg, Robert Lewandowski, Erling Haa-land és Karim Benzema. Az előző évben, 2021-ben beállította Cristiano Ronaldo 33 gólos csúcsát, egy naptári évben még senki sem szerzett nála több találatot az olasz élvonalban.

A mostani átigazolás léptékére jellemző, hogy a Serie A történeté-ben korábban mindössze egyszer, 2016-ban cserélt nagyobb összeg két olasz klub között, amikor Gonzalo Higuaínt megvásárolta a Juventus a Napolitól.

Kapcsolódó írásaink