Sport

Izland győzelemmel zárta a középdöntőt

Izland 34-24-re legyőzte Montenegrót a magyar-szlovák közös rendezésű férfi kézilabda Európa-bajnokság középdöntőjének negyedik, utolsó fordulójában, szerdán a budapesti MVM Dome-ban.

Izland győzelemmel zárta a középdöntőt
Az izlandi Elvar Jónsson (b) és a montenegrói Stevan Vujovic (j) a magyar-szlovák közös rendezésű férfi kézilabda Európa-bajnokság középdöntőjének 4. fordulójában játszott Izland - Montenegró mérkőzésen a budapesti MVM Dome-ban
Fotó: MTI / Illyés Tibor

Az északi szigetország csapatának mindenképpen nyernie kellett, hogy életben tartsa reményét az elődöntőbe jutásra. Esélyeiket tovább növelte, hogy Aron Pálmarsson, Bjarki Már Elísson és Elvar Örn Jónsson számára véget ért a koronavírusos megbetegedés miatti karanténidőszak, így visszatérhettek a keretbe.

A remekül rajtoló izlandiak a 12. percben már 6-1-re vezettek, és ezt követően is nagy fölényben játszottak, így a szünet előtt 17-7-es előnyben voltak.

Montenegrónak már az első félidőben is volt egy 3-0-s sorozata, majd a második felvonás elején is nekirugaszkodott a felzárkózásnak Milos Vujovic vezérletével, aki korábban öt évig Tatabányán kézilabdázott. Csapata 16-21-ig jutott, ám ezután Ómar Ingi Magnússon és Bjarki Már Elísson góljaival biztossá tette sikerét az izlandi együttes.

Milos Vujovic 11, a Ferencváros irányítója, Bozo Andjelic hat gólig jutott. Magnusson szintén 11, Elísson nyolc találattal járult hozzá a sikerhez.

Az izlandiak elődöntőbe jutnak, ha az esti mérkőzésen a világbajnok Dánia legyőzi az olimpiai címvédő Franciaországot. Utóbbi csak akkor folytathatja a legjobb négy között, ha pontot szerez.

Döntetlen a tét nélküli horvát-holland meccsen

Horvátország 28-28-as döntetlent játszott Hollandiával az Európa-bajnokság középdöntőjének negyedik, utolsó fordulójában, szerdán a budapesti MVM Dome-ban.

Szinte végig szoros volt az állás a tét nélküli mérkőzésen, először a 48. percben, egy 4-0-s horvát sorozat végén alakult ki kétgólosnál nagyobb különbség a csapatok között. A hátralévő időben a hollandok Lucas Steins irányításával visszazárkóztak, majd egy perccel a vége előtt egyenlítettek. Már csak 17 másodperc volt hátra, amikor Tin Lucin betalált, és már csak öt, amikor a gyors középkezdés után Steins beállította a 28-28-as végeredményt.

A magyarok csoportjából továbbjutott Hollandia bravúros teljesítménnyel, három győzelemmel, három vereséggel és egy döntetlennel zárta szerepelését története második Európa-bajnokságán.

A meccs legjobbja a horvát Ivan Martinovic lett, aki 12 gólt szerzett.

A dánok legyőzésével elődöntőben a franciák

Az olimpiai címvédő Franciaország elődöntőbe jutott, miután óriási csatában 30-29-re legyőzte a világbajnok Dániát a középdöntő negyedik, utolsó fordulójában, szerdán a budapesti MVM Dome-ban.

Az eddig hibátlan dánok már korábban biztosították helyüket a legjobb négy között, a franciáknak ehhez mindenképpen pontot kellett szerezniük. A dolgukat látszólag megkönnyítette, hogy az ellenfélnél Mikkel Hansent, Mathias Gidselt és Magnus Saugstrupot sem nevezték be a meccsre.

Ennek ellenére is a skandinávok kezdték jobban a mérkőzést (3-0), a franciák pedig a hatodik percben időkérésre kényszerültek. Támadásban némileg rendezte sorait Franciaország, egy gólra felzárkózott (10-9), ám védekezésben továbbra sem remekelt, Vincent Gerard húsz percen át egy lövést sem védett, érkezett is Wesley Pardin a kapuba, neki jött össze az első francia hárítás a 25. perc végén.

A dánok az első félidőben az egyaránt hatszor eredményes Niclas Kirkelökke és Jacob Holm vezetésével elöl is hatékonyabbak voltak, azonban a különbséget igazán a védelmek közti differencia jelentette: a szünetig a franciáknál a két hálóőr összesen egyet hárított a 18 dán kísérletből (6 százalék), míg a túloldalon Kevin Möller húsz kapura tartó lövésből nyolcat védett (40 százalék).

A fordulást követően a dán gólvonalon már Niklas Landin mutatott be egymást követően két bravúrt, miközben a francia védekezésből fontos láncszem esett ki a záró negyedórára azzal, hogy Ludovic Fabregas megkapta harmadik kétperces kiállítását. Ennek ellenére fokozatosan zárkózott a francia gárda, a kapuba visszaállt Gerard kulcspillanatokban védett, így az utolsó négy percen belül egyenlített is (28-28) az olimpiai bajnok, amely másfél perccel a dudaszó előtt vezetett először.

A hektikus utolsó perceket jobban bírták idegekkel a franciák, míg a játékrész derekán öt góllal is vezető dánok kissé dekoncentrálttá váltak. A kiélezett találkozót úgy nyerte meg Franciaország, hogy Gerard négy, Pardin egy lövést védett, szemben Möller nyolc és Landin hat hárításával.

Franciaország így a középdöntő-csoport első, míg Dánia a második helyezettjeként jutott a négy közé, a csoportkörben a magyar érdekeltségű négyest megnyerő Izland pedig az elődöntőről lecsúszva az ötödik helyért mérkőzhet pénteken.

Az összecsapás legeredményesebb játékosa a tíz gólos Kirkelökke, a mérkőzés legjobbja a kilenc találatig jutó Holm lett, a túloldalon Dika Mem és Hugo Descat egyaránt nyolcszor volt eredményes.

A Telekom Veszprém csapatkapitánya, a dán Rasmus Lauge Schmidt öt helyzetéből négyet értékesített.

Eredmények, középdöntő, 4. (utolsó) forduló, I. csoport (Budapest): Franciaország-Dánia 30-29 (12-17)
korábban:
Horvátország-Hollandia 28-28 (13-15)
Izland-Montenegró 34-24 (17-8)
A végeredmény: 1. (és elődöntős) Franciaország 8 pont, 2. (és elődöntős) Dánia 8, 3. Izland 6, 4. Horvátország 3 (124-136), 5. Hollandia 3 (137-156), 6. Montenegró 2
Pontazonosság esetén az egymás elleni eredmény rangsorolt.