Sport

Nemszeretem futballtorna Kamerunban

Hat olyan futballista szerepel a tornán, aki első vagy második vonalbeli magyar klub tagja

Akadt már olyan, válogatottaknak kiírt nagy futballtorna, amelyet a hátuk közepére sem kívántak az érintett klubvezetők. A mostani Afrikai Nemzetek Kupája alighanem minden korábbi rossz példán túltesz.

Nemszeretem futballtorna Kamerunban
Láttunk már több, tornát népszerűsítő felvonulást. De ez különleges…
Fotó: AFP/Daniel Beloumou Olomo

Eredetileg tavaly nyárra, körülbelül az Európa-bajnokság és a Copa América idejére tervezték az afrikai futball kétévente megrendezendő nagy seregszemléjét, ám a kontinens koronavírus-helyzete nem tette lehetővé az akkori lebonyolítást. Az Afrikai Labdarúgó-szövetség vezetői akkor úgy döntöttek, visszatérnek a hagyományos, év eleji időponthoz – amely ellen korábban hevesen tiltakoztak az európai klubvezetők.

Az Afrikai Nemzetek Kupája ismét felszínre hozta a „szokásos” vitát: Miért kell elengedniük a kluboknak, a munkaadóknak a játékosaikat, akiknek a távollétében hátrányba kerülhet egy adott klubcsapat a maga bajnokságában vagy kupasorozatában? (A torna január 9-től február 6-ig tart, tehát a Bajnokok Ligája és az Európa-liga következő fordulójára visszatérhetnek a játékosok.)

Az idei ANK-n 24 ország válogatottja vesz részt, nagyjából hasonló az arány, mint egy Európa-bajnokság esetén. Összesen 54 tagja van az afrikai konföderációnak. A „nagyok” közül mindenki indul, tizennégy válogatott tartozik az első százba a FIFA-világranglistán. Két újonc rajtol, két olyan csapat akad, amelyik korábban még nem vett részt az Afrikai Nemzetek Kupája nagydöntőjében, Gambia és a Comore-szigetek.

A torna Afrikáé, de alapvetően érinti az európai labdarúgást is, a legjobb nyolc közé eséllyel pályázó csapatok szinte mindegyikében többségben vannak a mi kontinensünkről visszatért légiósok. A kivételt az egyiptomi együttes jelenti, de a legjobb három játékos, élükön Mohamed Szalah-val, angol egyesület tagja.

A Premier League egyébként harmincnégy futballistát ad a mezőnybe, a Liverpool hármat is (Szalah-n kívül Sadio Manét és Naby Keitát), de akad a mezőnyben a Chelsea-nek (Édouard Mendy), a Manchester Citynek (Rijad Mahrez) és a Manchester Unitednak (Éric Bailly) is futballistája. Az Arsenal öt, a Leicester négy játékosát volt kénytelen elengedni. A Bundesliga ehhez képest szerényen reprezentált a maga 12 játékosával. Általában a francia élvonal szokta a legtöbb játékost adni az Afrikai Nemzetek Kupájára, most sincsen ez másképpen. A Ligue 1 minden egyes csapata küld, összesen ötvennyolc futballistát Kamerunba.

Régen, az ötvenes-hatvanas-hetvenes években edzők képviselték a magyar labdarúgást Afrika legnagyobb futballseregszemléjén, az utóbbi időben játékosok. Most először ad hat játékost is a két magyar profi osztály, az NB I. és az NB II. A Ferencváros testvérpárja, Samy és Ryan Mmaee a marokkói, klubtársuk Aissa Laidouni a tunéziai, a MOL Fehérvár kötelékébe tartozó kettősből Stopira a zöld-foki-szigeteki, Lamin Jallow pedig a gambiai, a második vonalbeli Nyíregyháza csatára, Jasin Hamed a szudáni válogatottat erősíti.

Kapcsolódó írásaink