Sport

A kormány továbbra is támogatni fogja az erdélyi és székelyföldi sportfejlesztéseket

A kormány a magyarországi beruházások mellett továbbra is támogatni fogja a sportinfrastruktúra fejlesztését Erdélyben és Székelyföldön is - jelentette ki csütörtökön Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, miután Novák Károly Eduárdot, Románia sportminiszterét fogadta Budapesten.

A kormány továbbra is támogatni fogja az erdélyi és székelyföldi sportfejlesztéseket
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (balra), mellette jobbra Novák Károly Eduárd, Románia sportminisztere
Fotó: Facebook/Szijjártó Péter

A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint Szijjártó Péter a közös sajtótájékoztatón kiemelte, hogy Magyarországon a sport nemzeti ügynek számít, annak támogatása, a fejlesztések stratégiai kérdést jelentenek, ugyanis egy nemzet annál egészségesebb, minél többet sportol. "A sport a nemzeti identitás és büszkeség megőrzésének és építésének egyik legfőbb eszköze" - fogalmazott.

Rámutatott, hogy a jövőbeli sikerek előfeltétele a sportinfrastruktúra fejlesztése, hogy a szülőknek legyen hova vinni a gyerekeket, és méltó körülményeket teremtsenek a sportolásra.

A miniszter hangsúlyozta, hogy a magyarországi beruházások mellett a kormány mindig is figyelmet fordított a határon túli magyar közösségek sportfejlesztéseire is, és ez a jövőben is így marad.

Ennek keretében eddig mintegy 30 milliárd forint értékben segítették az infrastruktúra fejlesztését Erdélyben és Székelyföldön, tavaly például magyar támogatással épült meg a Sepsi OSK stadionja, illetve újabb jégkorongpályát adtak át Marosszentgyörgyön - közölte.

Tájékoztatása szerint idén is nagyszabású fejlesztési terveik vannak, így magyar költségvetési támogatással épül a Partium Labdarúgó Akadémia Szatmárnémetiben és a Székelyföldi Jégkorong Akadémia kollégiuma is Csíkkarcfalván.

Továbbá a magyar kormány működési támogatást biztosít számos erdélyi sportklubnak, többek között a gyergyószentmiklósi ökölvívóknak vagy a csíkszeredai futballistáknak - mondta.

Szijjártó Péter végezetül leszögezte, hogy Novák Károly Eduárd miniszteri kinevezése újabb lendületet ad a két ország mindig is kiváló sportügyi együttműködésének.

Novák Károly Eduárd aláhúzta, hogy a romániai sportnak reformokra van szüksége, és ezen a téren bízik Magyarország támogatásában, például a jó gyakorlatok átadását illetően.

Kapcsolódó írásaink