Sport

Álmodozások, vásárlások a topligákban

Eladnia kell a Barcelonának ahhoz, hogy játékengedélyt kapjon Ferran Torres

A Barcelona tartalékos összeállításban – soraiban öt tizenéves játékossal, pedig a tizennégy hiányzó között volt a szintén tinédzser Gavi és Ansu Fati is – győzelemmel kezdte a 2022-es évet Mallorcán.

Álmodozások, vásárlások a topligákban
Tizenháromezer szurkoló előtt mutatták be Ferran Torrest Barcelonában
Fotó: AFP/Pau Barrena

A Barcelona híveit még az év eleji győzelemnél is sokkal nagyobb bizakodással tölti el az az aktivitás, amelyet a klub az átigazolási piacon mutat. Az ember szinte nem is érti, hogy miközben a hétfőn bemutatott, 55 millió euróért vett Ferran Torres játékengedélyének megszerzése nehézségekbe ütközhet, hogyan lehet, hogy ennyire elszánt a klub az új játékosok szerződtetésében.

Az persze világos, hogy szükség van erősítésre, a legutóbbi négy fordulóban veretlen gárda még mindig csak az ötödik helyen áll a La Liga táblázatán. Más kérdés, hogy immár a harmadik hely elérése reális, mindössze két pont a katalánok hátránya a Betisszel szemben. Ráadásul Xavi alighanem már a következő szezonra, sőt a következő szezonokra építi a csapatát, amely a legalacsonyabb átlagéletkorú lehet a legszűkebb európai elitben.

Ahhoz, hogy az újakat regisztrálni tudja a Barca (magyarul hogy játékengedélyt kaphasson a számukra), el kell adnia futballistákat a mostani keretből. A barcelonai Sport szerint a katalán egyesület ultimátumot adott Ousmane Dembélének, hogy nyilatkozzon, hajlandó-e az új feltételekkel hosszabbítani. Ha nem, eladják. Ha igent mond, csökkentik a fizetését, hogy Ferran Torrest játszatni lehessen. A liga szabályai szerint a játékosok fizetésének van egy plafonja, amelyet a Barcelona elért.

Mindeközben a Marca és néhány olasz lap is arról írt, hogy a Barcelona nagyon közel áll ahhoz, hogy kölcsön-, majd az idény végétől megvegye Álvaro Moratát, aki ezek szerint hamarosan azon kevés nagy klasszis közé léphet, akik pályafutásuk során futballoztak a Real Madrid, az Atlético és a Barcelona mezében is. Ha nincs is még megállapodás (a Juve például várja, hogy meg tudja-e szerezni Mauro Icardit a PSG-től), mind a négy érintett fél, a tulajdonos Atlético, az eredeti kölcsönvevő Juventus, a Barcelona és maga a középcsatár is hajlik az üzletre. De ha a Barcelona meg is kapja Moratát, még mindig fennáll ugyanaz a probléma, mint Ferran Torres esetében.

Hétfőn már minden európai élbajnokságban megkezdődött a téli átigazolási időszak, egyben – Szabó István filmcímét citálva – az álmodozások kora. A Barcelona hosszú távon a norvég Erling Haalandról vizionál, a Real Madrid egyenesen arról, hogyan férne meg egymás mellett Mbappé, Haaland, Benzema és Vinícius. A Tottenham, illetve Antonio Conte leigazolná Lukakut, a PSG érdeklődik Joao Félix iránt, az ősszel gazdaggá vált Newcastle Kierran Trippier megszerzésével kezdené meg az erősítést.

Kapcsolódó írásaink

Kinek jó, ha a Realnál van a labda?

ĀBenzema helyzete is kimaradt, a listavezető nem szerzett gólt. A Real Madrid nem tudott nyerni a szezonban azon a négy mérkőzésen, amelyeken a legtöbbet birtokolta a labdát