Sport

Nem javul a koronavírusos Csollány Szilveszter állapota

Aggasztó hírek érkeztek a koronavírus-fertőzéssel küzdő Csollány Szilveszterről. Az 51 esztendős korábbi kiváló tornász állapota sajtóértesülések szerint nem javult, speciális lélegeztetőgépen tartják.

Nem javul a koronavírusos Csollány Szilveszter állapota
Csollány Szilveszter
Fotó: MH

Az olimpiai bajnok sportolót még mindig az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet Covid-osztályán kezelik, továbbra is lélegeztetőgépen tartják, semmit sem javult az állapota, helyzete válságos - tudta meg a Bors.

A Blikk információi szerint az egykori tornász egy különleges lélegeztetőgépre került: az ECMO, vagyis extrakorporális membránoxigenizáció lénye­gében egy műtüdőeljárás, amely a beteg testén kívül végzi el a vörösvértestek mesterséges oxigénellátását és a szén-dioxid eltávolítását. A portálnak egy neve elhallgatását kérő szakorvos elmondta, hogy nagyon megterhelő beavatkozásról van szó, ami idősebb betegeknél nem is alkalmazható.

Az orvos arról is beszélt, hogy az ECMO-kezelésekkel a tüdőgyulladás gyógyulása jóval tovább elhúzódhat, mint egyéb esetekben. Egy hét helyett akár több hónapról is szó lehet. Bányai Gábor parlamenti képviselő például ilyen műtüdőre volt kötve 69 napon át.

Csollány Szilveszter pályafutása során számos kiváló eredményt ért el, világbajnokságokról öt ezüstérme van, vb-aranyat egyszer nyert, 2002-ben Debrecenben. Európa-bajnokságon is egy alkalommal állhatott fel a dobogó legmagasabb fokára, még 1998-ban.

Olimpiákról két érme van, 1996-ban Atlantában ezüst-, négy évre rá Sydney-ben aranyérmet nyert az ötkarikás játékokon. Az aktív versenysporttól 2003-ban vonult vissza, azóta dolgozott a vendéglátásban és tornaedzőként is.

Kapcsolódó írásaink