Sport

Minden nagynak jutott rekord

Az angol Premier League 2021–2022-es idényének eddigi történéseit látva szinte borítékolható, hogy a Chelsea, a Liverpool és a Manchester City mindvégig szoros versenyt fut majd a bajnoki címért.

Minden nagynak jutott rekord
Coleman és Szalah vágtája a Liverpool harmadik gólja előtt
Fotó: AFP/Paul Ellis

Mind a három csapat idegen-beli győzelmet aratott a hétközi bajnoki fordulóban. A Chelsea tovább folytatta remek sorozatát, a Watford elleni 2–1 sorozatban a nyolcadik győzelme volt a londoni klubokkal vívott derbiken. Nem volt még ilyen jó szériája az angol élvonal történetében egyetlen más klubnak sem. Mason Mount lőtte az első gólt, ő az első a csapatból, aki a Tuchel-érában elérte a tíz szerzett gólt.

A City Birminghamben, az Aston Villa ellen győzött 2–1-re. Emlékezetes siker volt ez Pep Guardiola számára. A Premier League-ben mindössze negyedik edzőként jutott el 150 győzelemig, mégpedig rekordot jelentően kevés, 204 meccsen. Az eddigi csúcsot Sir Alex Ferguson tartotta (247 mérkőzés).

A legfölényesebb sikert a Liverpool érte el, miután 4–1-re nyert a Mersey-parti derbin az Everton ellen. A Vörösök 43 szerzett gólnál tartanak a bajnoki idényben, ez eggyel több, mint a legerősebb öt európai ligában eddig csúcstartó Bayern München (42). Vendégként huszonötnél tartanak, hét idegenbeli meccs után hatvan éve nem jegyzett ennyit egyetlen csapat sem az angol élvonalban. (1961-ben a Burnley ugyancsak 25-öt ért el.) Mohamed Szalah a kanadai listán tizennégy forduló után 21 ponttal áll, ezzel megdöntötte a Premier League-ben Thierry Henry rekordját.

A topligák legjobbjai a „kanadai listán”

Premier League, 14. forduló. Watford–Chelsea 1–2, West Ham United–Brighton 1–1, Wolverhampton–Burnley 0–0, Southampton–Leicester 2–2, Aston Villa–Manchester City 1–2, Everton–Liverpool 1–4.
Az élcsoport: 1. Chelsea 33 pont, 2. Manchester City 32, 3. Liverpool 31.

Serie A, 15. forduló. Bologna–Roma 1–0, Internazionale–Spezia 2–0, Genoa–Milan 0–3, Sassuolo–Napoli 2–2.
Az élcsoport: 1. Napoli 36 pont, 2. AC Milan 35, 3. Internazionale 34.

La Liga, 15. forduló. Real Madrid–Athletic Bilbao 1–0.
Az élcsoport: 1. Real Madrid 36 pont, 2. Atlético 29 (14), 3. Real Sociedad 29.

Kapcsolódó írásaink

Boldogító pálmafák

ĀA futball régi rajongóinak a Palmeiras, a Pálmafák nevet hallva, illetve olvasva olyan nevek juthatnak eszükbe, mint Djalma Santos, Luis Pereira, Roberto Carlos, Rivaldo, Leivinha vagy a klubtörténet non plus ultrájának tartott Ademir da Guía.