Sport

Az Olof Palme sétányra költözik a Cyclo-cross bajnokság

A városligeti pálya új élményt jelent a versenyzőknek

A Városligetben, a Királydombon és környékén rendezik meg január 9-én a 2022-es Cyclo-cross Magyar Bajnokságot – jelentette be a Városliget Pump-track pályája mellett rendezett sajtótájékoztatón Gyorgyevics Benedek, a Liget Budapest Projekt megvalósításáért felelős Városliget Zrt. vezérigazgatója és Kovács Béla, az Oszágos Kerékpáros Szövetség (MKSZ) elnöke. A pályán Vas Barnabás háromszoros bajnok tartott kerékpáros bemutatót.

Az Olof Palme sétányra költözik a Cyclo-cross bajnokság
A városligeti Millennium Háza és az Olof Palme sétány lesz az idei országos cyclo-cross bajnokság helyszíne
Fotó: MH/Török Péter

A városligeti Millennium Háza és az Olof Palme sétány lesz az idei országos cyclo-cross bajnokság helyszíne. A sportág, amely a tizenkét kerékpáros szakág egyike, azért is kedves a hazai sportszerető közönségnek, mivel Vas Kata Blanka személyében olimpiai negyedik helyezettük is van a magyar cyclo-crossosok között.

A Liget Budapest Projekt keretében megújuló Városliget frekventált, minden adottsággal rendelkező modern versenyhelyszín, a versenyzők számára is új technikai élményt jelentő pályán túl, az infrastrukturális felszereltsége és 21. századi kialakítása a versenyzők, edzők, szülők, nézők, csapatok verseny közbeni kiszolgálását, az előkészítést és a kiegészítő programokat vagy attrakciókat is remekül biztosítja – hangsúlyozta Gyorgyevics Benedek, aki arról is beszélt, hogy a bajnoksághoz kapcsolódóan ingyenes családi programok is várják majd az érdeklődőket a Városligetben.

Lapunk kérdésére elmondta, hogyan is fog kinézni a verseny: a nézők a kávéházból követhetik a versenyzők látványos küzdelmét, amelyből sokszor sárosan, csatakosan kerülnek ki. Mint mondta: azért kedveli ezt a sportágat, mert itt nem a taktika, hanem az erő győzedelmeskedik.

A pályán Vas Barnabás háromszoros bajnok tartott kerékpáros bemutatót (A képre kattintva vagy pöccintéssel lapozhatók a galéria fotói)
A pályán Vas Barnabás háromszoros országos bajnok tartott kerékpáros bemutatót (A képre kattintva vagy pöccintéssel lapozhatók a galéria fotói)
Fotó: MH/Török Péter

A Cyclo-cross kiemelt jelentőségű szakág, az utánpótlás kerékpáros oktatás eszköze, amely a nyári kerékpáros szezon végeztével az őszi-téli időszakban is biztosítja a versenyzési lehetőséget a kerékpárosok számára. A januári bajnoksággal zárul a cyclo-cross bajnoki év, a győztesek egy évig viselhetik az elnyert mezeket – tudtuk meg Kovács Bélától, az MKSZ elnökétől.

Lapunk kérdésére, hogy a remek sportolókat kinevelő sportág vezetése mit tehetne azért, hogy a versenysportjukat űzők és a gyalogos járókelők között békés együttélés alakuljon ki, az alelnök azt javasolta, hogy a versenyzők olyan pályán végezzék az edzésüket, ahol nem kell homokozó gyerekekhez, kutyákhoz, gyalogosokhoz alkalmazkodniuk, mivel az így végzett sport nem edzésnek, hanem kirándulásnak számít.

Hasonló kérdést tettünk fel a vezérigazgató úrnak is, aki azt válaszolta, hogy a Liget Projeket kapcsán száznál több civilszervezettel egyeztettek még a megvalósítás előtt, és ez alapján külön helyet alakítottak a kisgyerekeseknek, a kutyásoknak, a kerékpárosoknak, de Gyorgyevics Benedek – mint mondta – reméli, hogy a hosszútávon meglesz a békesség a különféle csoportok között.

A járványhelyzet kapcsán lapunk kérdésére elmondta, hogy a pandémia idején, a VI-VII. kerületi sportszeretők mentsvárának bizonyult a sportolási lehetőségekkel bőven felszerelt Városliget.  

Kapcsolódó írásaink