Sport

Elszánt tusakodás a sportág megmentéséért

Török Ferenc szerint a nemzetközi szövetség vezetői hamiskártyások, talán blöffölnek a NOB-tól kapott ultimátumra hivatkozva

Miközben Budapesten a lovaglás, ezáltal az öttusa megmentéséről tartottak sajtótájékoztatót, a nemzetközi szövetség (UIPM) már arról egyeztetett a sportolókkal, hogy 2024-től milyen versenyszám legyen a lovaglás helyett.

Elszánt tusakodás a sportág megmentéséért
A végveszély egységbe kovácsolta a hazai öttusa nagyjait
Fotó: MH/Török Péter

Az 1912 óta az olimpiai programban szereplő sportágért aggódók Mentsük meg az öttusát elnevezéssel tartottak sajtótájékoztatót, jelképes helyszínen, a Nemzeti Lovarda tanácstermében. A magyar sikersportág egykori és jelenlegi kiválóságai azért gyűltek össze, mert az UIPM végrehajtó bizottsága úgy határozott, hogy a lovaglás a 2024-es párizsi olimpiáig szerepel a tusák között, utána más versenyszámra cserélik ki. Korábbi és ma is aktív versenyzők, edzők, versenybírók, a sportág hívei kiáltványt írtak alá, amelyet Thomas Bachnak, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnökének juttatnak el.

Kérdésünkre a sajtótájékoztatón részt vevő Török Ferenc olimpiai bajnok, az UIPM korábbi alelnöke elmondta: „Mivel a nemzetközi szövetség alapokmányában szerepel, hogy az öttusa lövészetből, úszásból, vívásból, futásból és lovaglásból áll, ezért a végrehajtó bizottság versenyszámcseréről nem határozhat, erről csak a közgyűlés dönthet, méghozzá minősített többséggel. Ráadásul a nemzetközi szövetség vezetői hamiskártyások, mert arra hivatkoznak, hogy a NOB ultimátumára törlik a lovaglást, de az erről szóló dokumentumot nem hozták nyilvánosságra, mert talán nincs is.”

Ezt felvetést támasztja alá az olimpizmus ügyeiben kiválóan tájékozott Insidethegames.biz honlap értesülése, amely szerint az öttusát 1993 óta irányító Klaus Schormann azt írta a végrehajtó bizottság tagjainak, hogy a NOB nem fogad el olyan javaslatot a 2028-as Los Angeles-i olimpiára, amelyben az öt szám között szerepel a lovaglás. De a brit portál szerint ez nem igaz, a NOB az UIPM-re bízta a döntést, és Schormann határozta el a lovaglás cseréjét.

Ezt a német elnök már tényként kezeli, és pénteken az internet segítségével a 2017–2021-es olimpiai ciklusban aktív öttusázókkal arról egyeztetett, hogy melyik sportág kerüljön a lovaglás helyére.

Nagyon pesszimistán nyilatkozott Tatjana Ardabijeva, az Európai Öttusa Szövetség orosz elnöknője: „Mi az öttusát lovaglással együtt szeretjük, és nehezen tudjuk elképzelni szeretett sportágunkat e szám nélkül, de el kell fogadnunk, hogy 2028-ban, Los Angelesben már nem lesz lovaglás. Ez annyit jelent, hogy az öttusa már így is félig lekerült az olimpiai játékok programjáról.”

Kapcsolódó írásaink