Sport

Xavi lesz a befutó Ronald Koeman menesztése után

Az egykori Barca-kedvenc állítólag megkapta az engedélyt a távozásra dohai klubjától, de a következő meccseken még Sergi irányít

A Real Madrid hazai pályán csak döntetlent játszott az Osasunával – s erre szinte alig néhányan kapták fel a fejüket, mert minden más hírt elsodort a spanyol futballban a Barcelona újabb veresége, majd Ronald Koeman vezetőedző menesztése.

Xavi lesz a befutó Ronald Koeman menesztése után
Ronald Koeman magába roskadva ül a kispadon. Talán már sejtette, mi lesz a következő lépés
Fotó: AFP/Oscar Del Pozo

A katalánok négy idegenbeli bajnokit játszottak eddig a mostani szezonban, két döntetlen mellett kétszer kikaptak, tehát nyeretlenek. A szerdai, a Rayo Vallecano elleni 0–1 illeszkedett még egy sorba, szeptember eleje óta egyetlen idegenbeli tétmérkőzésükön sem tudtak gólt szerezni. Memphis Depay ezúttal még tizenegyesből is próbálkozhatott, de hiába rúgott be a legutóbbi tizenegy büntetőjéből tizenegyet, most, amikor talán a legjobban kellett volna, hibázott.

Joan Laporta, a Barca márciusban ismét trónra emelt elnöke még az éjszaka folyamán felmentette a vezetőedzői posztról a hollandot, utólag azt olvashatjuk ki a jelekből, hogy nagyon érett már a lépés. A spanyol sajtóban megjelent, hogy a presidente már az Atlético Madrid elleni, három és fél héttel ezelőtti vereség után kereste a kapcsolatot a legvalószínűbb utódjelölttel, Xavi Hernandezzel.

Ronald Koeman 14 hónapon keresztül dirigálta a Barcelonát, egyetlen trófeát nyert, egy Király-kupát. Pep Guardiola 2012-es önkéntes távozása óta csak két vezetőedző mérlege volt szerényebb a Camp Nouban: Gerardo „Tata” Martinóé és Quique Setiené.

A Marca szerint több okra is visszavezethető Koeman kudarca, ezek közül az egyik a rossz eredménysor, amit egyszersmind vehetünk akár a többi következményének. Annak, hogy nem tudta felrázni a fásult és motiválatlan csapatot, hogy inadekvát játékrendszerben futballoztak, negligálva a szinte a Barcelona védjegyévé vált 4-3-3-at, s hogy az edző a vitathatatlanul szűkös anyagi lehetőségek mellett is, rosszul választotta ki az erősítésnek szánt játékosokat. Mindezek tetejébe jött még egyre rosszabb kapcsolata Joan Laportával. A presidente szerette és szereti hangsúlyozni, hogy Ronald Koemant, akit pedig játékosként nagyon tisztelt, megörökölte az elődjétől, Josep Maria Bartomeutól.

Ha „elmúltál már ennyi, meg annyi” (Adamis Anna után szabadon) talán elmarad a nagy csodálkozás, ha egy klub, órákkal az előző tréner menesztése után bejelenti az utódot. Ez alkalmasint erősíti azt a véleményt, hogy a kulisszák mögött már napok, esetleg hetek óta készültek a lépésre.

A Barcelona is körülbelül tíz órával a menesztést hivatalosan bejelentő közlemény után már publikálta, hogy Xavi Hernandez, akinél csak Lionel Messi játszott több mérkőzést a Barcelona mezében, hajlandó átvenni a csapatot. Mint a barcelonai Sport közölte, Xavi hisz abban, hogy a lejtmenetből visszafordítható a csapat, s javulni fognak az eredmények. Gondot okoz(ott?) ugyanakkor, hogy a világ- és kétszeres Európa-bajnok korábbi középpályást 2022 végéig szerződés köti a katari esz-Szadd csapatához, így csak annak engedélyével vállalhatja el a barcelonai állást. Az El Mundo Deportivo csütörtök kora este már azt jelentette, hogy „Xavi megkapta a zöld jelzést az esz-Szaddtól”.

Viszont még semmiképpen sem veszi át a Barcelonát, várhatóan a klubfutball a válogatott mérkőzések miatti szünetében érkezik csak. A klub azt szeretné, ha erre már korábban, a Dinamo Kijev elleni BL-mérkőzés előtt, tehát a jövő hét elején sor kerülne, de erre egyelőre kevés az esély. Ezért, valamint a szombati, Alavés elleni találkozóra is tekintettel, Joan Laporta már csütörtökön felkérte a klubnál, illetve a B csapatnál dolgozó korábbi balhátvédet, Ronald Koeman egykori játékostársát, Sergi Barjuant a beugrásra.

Kapcsolódó írásaink

Sztáredzőnek sztárfia

ĀGiovanni Simeone négy gólja ismét felszínre hozta a kérdést: miért nem igazolaz édesapja csapatához