Sport

Kovács Zsófia felemáskorláton, Bácskay Csenge ugrásban döntős a japán torna-világbajnokságon

Két magyar finalista a női kvalifikáció után

Óriási sikert értek el a magyar tornásznők: Kovács Zsófia felemáskorláton, Bácskay Csenge pedig ugrásban bejutott a kitakjúsúi 50. torna-világbajnokság nyolcas döntőjébe. Női vb-szerfináléban legutóbb 24 éve, 1997-ben Lausanne-­ban szerepeltek a mieink.

Kovács Zsófia felemáskorláton, Bácskay Csenge ugrásban döntős a japán torna-világbajnokságon
Kovács Zsófia
Fotó: MH/Purger Tamás

A kétszeres Európa-bajnok Kovács Zsófia (14,433 pont) és a világkupaszéria-győztes Bácskay Csenge (13,666) egyaránt az ötödik helyen lett tagja a finálénak. Mindkét versenyző érthetően nagyon örült, Kovács ráadásul saját bevallása szerint tud tisztább, jobb gyakorlatot is csinálni, arra készül, hogy a szombati döntőig az apróbb hibáit kijavítja. A két versenyző fináléba kerülése kiemelt jelentőségű, egynél több női szerenkénti finálénk 1992-ben Párizsban volt.

Ott Ónodi Henrietta megnyerte az ugrást, felemáskorláton pedig Molnár Krisztina ötödikként zárt. Most is e két szeren sikerült bejutni. Mindkettőn a Tokióban olimpiai arany- és ezüstérmes brazil Rebeca Andrade jutott az első helyen tovább: felemáskorláton 15,100, ugrásban 14,800 ponttal. Összetettben Bácskay 25., 48,698 pontjával ő az első számű tartalék. A férfiak csak tegnap kezdték a kvalifikációt, a legjobban Mészáros Krisztofer szerepelt, a hatalmas mezőnyök miatt csak ma dől el, döntőzhet-e. A célja az összetett finálé volt.

Kapcsolódó írásaink