Sport

Rossi: Én sosem adom fel

Mindig küzdeni fog, és nem adja fel Marco Rossi, a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya, akinek együttese kedden este a Wembley Stadionban az angolok ellen lép pályára a világbajnoki selejtezők nyolcadik fordulójában.

Rossi: Én sosem adom fel
Marco Rossi, a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya, valamint Nikolics Nemanja, Loic Nego és Schön Szabolcs (b-j) a Wembley Stadionban tartott pályabejáráson Londonban 2021. október 11-én
Fotó: MTI/Kovács Tamás

„Amikor nem jönnek az eredmények, akkor két eshetőség van, lemondani, vagy tovább küzdeni, én sosem adom fel, és nem holnap akarom elkezdeni” - válaszolta londoni sajtótájékoztatóján a tréner arra a kérdésre, hogy egy súlyos vereség esetén önként távozna-e posztjáról.

„Remélem, tudunk egy jó mérkőzést játszani, és sikerül olyan eredményt elérnünk, amivel emelt fejjel jöhetünk le a pályáról” - mondta Rossi, aki szerint tökéletes játékra van szükség ahhoz, hogy megfékezzék a klasszisokkal felálló Eb-ezüstérmes angolokat.

Az olasz szakember megjegyezte, a selejtezősorozat végéhez közeledve - amikor csapata érdemben már nem tud beleszólni a továbbjutás kérdésébe - természetesen el kell gondolkodni a jövőn, így a keddi összecsapáson több fiatal futballistát is pályára küld, ráadásul éppen a Wembleyben, ahol ennek hagyománya is van.

A magyar labdarúgó-válogatott játékosai a Wembley Stadionban tartott pályabejáráson Londonban 2021. október 11-én
A magyar labdarúgó-válogatott játékosai a Wembley Stadionban tartott pályabejáráson Londonban 2021. október 11-én
Fotó: MTI/Kovács Tamás

Rossinak biztosan több helyen kell majd változtatnia a szombati összecsapáshoz képest, amikor a nemzeti együttes 1-0-ra kikapott a vendég albán gárdától. Willi Orbán az RB Leipziggel kötött megállapodás szerint visszatért klubjához, míg Kleinheisler László sérülés, Botka Endre pedig sárga lapok miatt nem léphet pályára.

A játékosok közül a korábban Angliában légióskodó Bogdán Ádám vett részt a sajtótájékoztatón, de Marco Rossi az MTI kérdésére elmondta, hogy a Ferencváros kapusa csak a kispadon kap majd helyet, ugyanakkor egy kiváló hálóőr és remek ember, akire a jövőben is számít majd a keretben.

A 34 éves hálóőr szerint a keddinél nincs jobb lehetőség arra, hogy feledtessék az elmúlt mérkőzések okozta rossz érzéseket:

„Nagyon örülök, hogy itt vagyunk a Wembleyben, egy fantasztikus helyen. Két rossz eredmény az albánok ellen, és máris rossz a szánk íze, de annál jobbat nem lehet kapni, vagy kérni, hogy ezekre az eredményekre egy szentélyben, a világ egyik legjobb csapata ellen válaszoljunk. Remélem, egy jó meccset fogunk játszani, hasonló tűzzel, mint az Európa-bajnokságon”.

Marco Rossi, a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya a Wembley Stadionban tartott sajtótájékoztatón Londonban 2021. október 11-én
Marco Rossi, a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya a Wembley Stadionban tartott sajtótájékoztatón Londonban 2021. október 11-én
Fotó: MTI/Kovács Tamás

Egy angol újságíró arra reagáltatta Marco Rossit, hogy a két csapat budapesti összecsapását követően a brit lapok sokkal inkább az általuk ellenségesnek, rasszistának leírt hangulatról írtak, mintsem a futballról.

Ezzel kapcsolatban a magyar válogatott szövetségi kapitánya leszögezte, a végül zárt kapus büntetést hozó incidens mindössze néhány emberhez köthető.

Szerinte Magyarország, akárcsak Anglia vagy bármelyik európai ország, nyitott, toleráns és demokratikus.

Southgate több helyen változtat

Több helyen is változtat majd kezdőcsapatán a magyarok elleni világbajnoki selejtezőre Gareth Southgate, az angol labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya.

„Néhány változtatás biztosan lesz a szombati, Andorra elleni összecsapáshoz képest” - jelentette ki Southgate, aki ezt leszámítva az online sajtótájékoztatón gyakorlatilag egy szót sem ejtett a magyarok elleni összecsapásról.

A szakember elárulta, minden játékosa bevethető, a keret rendkívül erős, számára pedig sokszor komoly fejfájást jelent, kiknek szavazzon bizalmat. Hozzátette, akik szombaton az Andorra otthonában aratott győzelem alkalmával pályára léptek, tisztában voltak azzal, hogy fontos mérkőzésről van szó, és elégedett volt a hozzáállással.

A brit újságírók elsősorban személyi kérdéseket szegeztek neki, ilyen volt például Jack Grealish szerepe, aki az Európa-bajnokságon inkább csak csereként jutott szóhoz, de az új szezonban már alapember az együttesben. Vele kapcsolatban a kapitány azt mondta, hogy az előző idény végén tért csak vissza egy súlyosabb sérülésből, így a nyáron nem lehetett annyira terhelni, azonban a mostani szezonban folyamatosan jó teljesítményt nyújt, megszokta a válogatott hangulatát és az ott zajló munkát.

Gareth Southgate
Gareth Southgate
Fotó: AFP

Az M4 Sportnak adott exkluzív interjújában az angol kapitány úgy fogalmazott, nehéz mérkőzésre számít a magyarok ellen, továbbra is jó csapatnak tartja a keddi riválist, ugyanakkor tudja, hogy most egy nehéz időszakon megy keresztül a gárda, Marco Rossi munkáját pedig sérülések és eltiltás is nehezíti.

Southgate megjegyezte, hasonló meccsre számít, mint a budapesti, amikor is csapata csak nehezen tudta feltörni a magyarok védelmét, így nem gondolja, hogy a Wembleyben akár már az első félidőben sikerül eldönteni a három pont sorsát.

A játékosok közül Mason Mount, a Bajnokok Ligája-győztes Chelsea támadója vett részt a sajtótájékoztatón, ahol elmondta, a Puskás Arénában nagyszerű hangulatú összecsapást játszottak, és azért is tudtak diadalmaskodni, mert annak ellenére nyugodtak és magabiztosak maradtak, hogy sokáig nem sikerült helyezeket kialakítani.

Újságírói kérdésre Mount beszélt arról is, hogy felkerült az Aranylabda-jelöltek 30 fős listájára. Mint elmondta, különleges érzés a világ legjobbjaival egy listán szerepelni, egész karrierje során ezért dolgozott, a sok munka pedig kifizetődött. Hozzátette, a legfontosabb, hogy folyamatosan jó formában futballozzon, és törekedjen a fejlődésre.

Gareth Southgate szövetségi kapitány hétfő délelőtt a Tottenham Hotspur edzőközpontjában, a Wembley Stadiontól mintegy húsz kilométerre vezényelt edzést a keretnek.

A tréning eleje a sajtó képviselői számára is nyilvános volt, de ez idő alatt nagyjából csak arról lehetett meggyőződni, hogy Jordan Pickford, az angolok kapusa bombaformában van, ugyanis az Everton hálóőre elképesztő bravúrokat mutatott be a gyakorlás elején. A mezőnyjátékosokat Harry Kane vezette ki hazai környezetben, míg utolsóként Grealish, a Manchester City sztárja csatlakozott társaihoz, akik cicázással, gimnasztikával és fogócskázással oldott hangulatban mozogtak a média képviselői előtt.

A keddi világbajnoki selejtező 20.45 órakor kezdődik a Wembley Stadionban.

Kapcsolódó írásaink