Sport

A vb-újonc Szőke Alex nagyszerű versenyzéssel szerezte meg az ezüstérmet Oslóban

Birkózó-világbajnokság

A magyar birkózás egyik legnagyobb tehetsége Szőke Alex, aki 21 évesen az oslói birkózó-világbajnokságon is bizonyította, hogy a felnőtt nemzetközi élmezőny egyik legjobbja.

Az ESMTK 21 éves, olimpiai ötödik helyezett versenyzője a kötöttfogásúak 97 kilósok mezőnyé­ben ukrán, majd német riválist vert magabiztosan, az elődöntőben pedig az amerikai Tracy Gangelo Hancockot 4–1-es hátrányból felállva múlta felül. Szőke a döntőben az olimpiai bronzérmes iráni Mohammadhadi Abdollah Saravi ellen is helytállt, szoros csatában 3–1-re kapott ki rutinosabb riválisától.

A világbajnoki újonc Szőke karrierje első felnőtt érmét nyerte világversenyen, egyúttal a magyar csapat egyetlen dobogós helyét szerezte meg Oslóban. Vasárnap Váncza István (67 kg) a vigaszágon próbálkozott, de már az első mérkőzésén vereséget szenvedett a lengyel Mateusz Bernatektől. Torba Erik (63 kg) Simizu Kenszuke ellen birkózott a bronzért, 1–0-ra vezetett, de aztán a japán nagyon elkapta egy földharcban, s végül 10–1-re nyert.

A 87 kg-os Takács István lépett utolsóként szőnyegre a magyarok közül, 5–2-es vereséget szenvedett a lengyel Arka­diusz Kulynycztól, ő is ötödikként zárt.

Kapcsolódó írásaink