Sport

Hamarosan visszavonulhat Hakuho, minden idők legeredményesebb szumósa

Makacs térdsérülése miatt várhatóan visszavonul Hakuho, minden idők legeredményesebb szumósa.

Hamarosan visszavonulhat Hakuho, minden idők legeredményesebb szumósa
Hakuho karrierje során 45 kiemelt tornát nyert, ám az utóbbi években térdpanaszai miatt alig tudott versenyezni
Fotó: AFP/Charly Triballeau

A 36 éves, mongol születésű sportoló karrierje során 45 kiemelt tornát nyert, ám az utóbbi években térdpanaszai miatt alig tudott versenyezni. A japán média hétfői beszámolói egy Hakuhóhoz közel álló forrásra hivatkozva közölték a szumós visszavonulással kapcsolatos terveit.

Hakuho azok után, hogy hat versenyt kihagyott, júliusban veretlenül, 15-0-s mérleggel megnyerte a nagojai tornát, ám a hírek szerint a jövőben így is inkább saját szumóistállója megnyitására koncentrál majd. Erre azok után lesz lehetősége, hogy 2019-ben megkapta a japán állampolgárságot.

A Monkhbatyn Davaajargal néven született versenyző karrierje során 1187 győzelmet aratott, ebből 1093-at a legmagasabb divízióban. Ő a sportág 69. jokozunája, 2007 júliusában kapta meg a rangot, egy évvel azután, hogy megnyerte első nagy tornáját. Pályafutása első éveiben hatalmas csatákat vívott honfitársával, az ugyancsak jokozuna Aszasorijuval, utóbbi 2010-es visszavonulása után pedig gyakorlatilag egyeduralkodója lett a sportágnak.

A szumóban - mely Japán egyik nemzeti sportja - a sportolóknak minden versenyen meg kell küzdeniük a korábban elért rangjukért, egy számukra negatív eredménnyel záruló torna után a kivívott pozíciójukat elvesztik, így az előrelépés nagyon nehéz.

Kapcsolódó írásaink