Sport

Meccs az önbecsülésért

A legpesszimistább szurkolói verzió szerint is győz labdarúgó-válogatottunk az Andorra elleni mai vb-selejtezőn, de jó, ha felkészülünk a bunkerfocira

Andorra ellen játszik ma este a magyar labdarúgó-válogatott az utolsó szeptemberi világbajnoki selejtezőjén. Ez az egyik olyan mérkőzés (a másik a november 12-i, San Marino elleni lesz), amelyre a sorsolást követően még a legpesszimistább szurkolók is kapásból beírtak három pontot.

Meccs az önbecsülésért
Szoboszlai Dominik az albánok ellen alig került lövőhelyzetbe
Fotó: Mlsz.hu

Vajon változott-e ebben a tekintetben a képlet négy rossz szeptemberi nap alatt? Talán nem. Andorra ellen még akkor is alapelvárás a győzelem, ha a válogatott sok szempontból nincs jó passzban. Az is érthető, ha az elemzők vagy éppen jóslók az angolok és az albánok elleni teljesen kilátástalan támadójáték alapján aggódnak, most pedig, ugyebár, attakolni kellene.

(Mindazonáltal megjegyzem: semmit nem tud a világfutballról, aki, mondjuk, az albán és az andorrai védelem közé egyenlőségjelet tesz. Vasárnap az egyik belsővédő-kettősét az Atalanta és az AS Roma játékosa alkotta, a másikét az Atlètic Club d’Escaldes és a Stade Beaucai­rois hátvédje. Nem ugyanaz, noha jegyezzük meg: az andorraiak jóval a várakozás felett helytálltak a Wembley-ben a mérkőzés utolsó negyedórájáig.)

Mindazonáltal érdemes látni, hogy Marco Rossi csapata most egy olyan mérkőzés előtt áll, amilyet talán két éve, az azeriek ellen játszott, itthon. Utóbbiak talán erősebbek valamivel az andorraiaknál, de nem sokkal. Ugyanaz volt a feladat: támadni a betömörülő, foggal-körömmel védekező ellenféllel szemben, és reménykedni abban, hogy egy gól megtöri őket. De még akkor sem könnyű. Emlékezhetünk: az azeriek ellen Korhut Mihály átlövése viszonylag korán meghozta a vezetést, aztán azért nem lett kudarc a meccs vége, mert a holland bíró, Dennis Higler az utolsó percben elvette a vendégek szabályos gólját.

Távol álljon tőlem, hogy egy ördögöt próbáljak felskiccelni a falra, csak jelzem, nem adják sehol sem ingyen a győzelmet. A helyzet egyébként – legalábbis számomra – hasonlatos bizonyos szempontból a valaha volt első, Andorra elleni budapesti mérkőzésünkhöz, amelyet egy kudarc, a hollandok elleni amszterdami 1–8 után kellett lejátszani. Szenvedtünk, de nyertünk 2–0-ra egy, az alaptizenegyhez képest némileg felforgatott gárdával.

Most hiányozni fog Gulácsi Péter, Willi Orbán, már nem kérdéses Szalai Ádám játéka, Szoboszlai Dominik és Sallai Roland pedig maradt. Talán Schäfer András foga is meggyógyult. Ha minden így lesz, a Dibusz – Fiola (Botka), Lang, Szalai Attila – Nagy Ádám, Kleinheisler – Szoboszlai, Schäfer, Schön (Sallói) – Szalai Ádám, Sallai formáció is kezdhet, amennyiben nem ítéli meg túlontúl támadónak a kapitány.

Mindenesetre az andorraiaktól bunkerfutballra lehet számítani, különösen, ha tekintetbe vesszük, hogy négy (!) játékosuk, köztük a legjobb, Marc Vales is kizárta magát a budapesti meccsről a londoni sárga lapjával. Amúgy sem valószínű, hogy erőltetnék a nagy rohanást, az alaptizenegyük az egyik legidősebb az európai válogatottak között, az angolok ellen játszottak átlagéletkora 29,49, a három nappal korábban a San Marinó-iakat legyőzőké 29,63 volt.

Persze az alaptétel az: ezt a meccset meg kell nyerni. Rossi szerint ameddig matematikai esély van, a továbbjutásért. Egyetértek, de reálisan az önbecsülésért.

Marco Rossi a drukkerek türelmét kérte

„Az utóbbi találkozókon több dolog is hiányzott a játékunkból. A legszembetűnőbb az volt, hogy hiányzott az a lendület, a győzni akarás, a párharcok felvállalása, amelyek fontos jellem­zőink volt az Európa-bajnokságon. Emellett hiányzott a fizikum, ami más válogatottaknál is probléma az Eb után. Lesznek változások a felállásban, két támadóval fogunk játszani, és más lesz a taktikánk, mivel a mostani ellenfelünk más erőt képvisel. Azt gondolom, hogy kevesebbet fogunk védekezni, de számítok a szervezett és hatékony csapatjátékunkra.

A szurkolóktól pedig azt szeretném kérni, hogy legyenek velünk türelmesek. Andorra valószínűleg mélységben fog védekezni, nekünk pedig járatni kell a labdát, és keresni a lehetőséget, ebből fakadóan biztosan jó időbe fog telni, mire fel tudjuk törni a védelmüket, és meg tudjuk szerezni az első gólt” – mondta Marco Rossi szövetségi kapitány az Mlsz.hu oldalon.
(AD)

Kapcsolódó írásaink